Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 29 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Onze burgervader pinde het eerste kaartje in de bus

Na de zoveelste overval op een buschauffeur was GVB er helemaal klaar mee. Om de veiligheid van bestuurders te vergroten, voert het bedrijf nu cashloos betalen in, te beginnen op lijn 33 in Noord. Donderdagmiddag pinde onze burgemeester Van der Laan het allereerste kaartje bij chauffeur Ronald Goos. „Echt een feestelijke gebeurtenis is dit niet, hoor,” licht GVB-woordvoerder Eric Bosman deze eerste ‘buspintransactie’ toe. Hij vertelt over de trits overvallen op buschauffeurs eind vorig jaar en begin dit jaar, vooral hier in Amsterdam-Noord. „Het is niet leuk om van de bestuurders te horen dat ze met angst in de benen achter het stuur zitten.” Daar moest dus wat aan gedaan worden.

https://twitter.com/i/status/781506311578062849

Cashloos

Er kwam betere verlichting op eindhaltes, het aantal beveiligers werd opgeschroefd en dan is er nu de invoering van cashloos betalen, zodat er geen geld meer valt te halen. „Dat is de laatste stap die wij als GVB kunnen zetten.” De meeste mensen zullen intussen wel een chipkaart hebben, denkt hij. Dus de nieuwe maatregel zal vooral voor toeristen gelden, „al zien wij het kaartje pinnen in de bus of tram wel als laatste middel.” In de stad staat een aantal gunstig gelegen verkoopautomaten en verder noemt hij het ‘superbelangrijk’ dat de losse kaartverkoop via hotels bekender raakt onder toeristen.

Ook trams

Het is de bedoeling dat de komende maanden alle bussen in Amsterdam een pinsysteem krijgen, „een behoorlijke operatie die ook zeker wat kost, maar het is bij ons veiligheid boven alles.” Begin volgend jaar volgen de trams. Omdat eerst alles echt goed moet werken, het functioneren van de pinautomaten wordt tenslotte de verantwoordelijkheid van GVB, zal de eerste tijd het betalen met cash ook nog mogelijk zijn. Maar, en nu wordt hij streng, „doe onze chauffeurs een plezier en houd je cash in je portemonnee. Zorg dat je chipkaart het doet of pin anders een kaartje.” Dat kan gewoon contactloos, scheelt toch weer een paar seconden vergeleken met het intoetsen van die vier cijfers. „Wel zo prettig als een groep van twintig Chinezen instapt!” Overigens kunnen toeristen ook met hun creditcard betalen, voegt de woordvoerder nog toe.

Blije buschauffeurs

De buschauffeurs zijn blij met de nieuwe maatregel, weet hij. Hij sprak net nog een bestuurder die vertelde dat hij soms angstig achter het stuur zit wanneer hij een ‘vaag figuur en nog wat mensen’ bij een halte ziet staan. „Moet hij dan doorrijden of stoppen om de mensen op te pikken, met risico dat het vage figuur een overvaller blijkt te zijn?” Die angst is nu een stuk minder, „we zijn blij dat we met dit cashloos betalen daar aan kunnen bijdragen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.