Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 3 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Wat is een restschuld en hoe weet ik of ik die heb?

De laatste jaren zijn de huizenprijzen gemiddeld met ongeveer 20 procent gedaald. Bij de verkoop van je huis is de opbrengst hierdoor mogelijk lager dan de hypotheek. Je krijgt dan te maken met een ‘restschuld’. Deze schuld moet je terugbetalen aan de bank.

Restschuld meefinancieren

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je voor financiering van je restschuld een lening afsluiten of de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Vanaf 1 januari 2015 mag je de rente van een dergelijke lening of hypotheek 15 jaar lang aftrekken van je belastbaar inkomen. Een vereiste is dat de restschuld is ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. De voor- en nadelen van het (mee)financieren van de restschuld verschillen per situatie.

Lees ook: Welke kosten maak ik bij het kopen van een huis?

Lees ook: Variabele rente of zet ik hem langer vast?

Lees ook: De rente is laag, zal ik mijn hypotheek aanpassen?

Je kunt de restschuld meefinancieren tot 115 procent van de marktwaarde van de woning. Dit kan betekenen dat je (tijdelijk) hogere maandlasten krijgt. Je adviseur vertelt graag of (mee)financieren in jouw geval mogelijk is. Er wordt dan ook rekening gehouden met jouw wensen voor nu en in de toekomst.

Kwijtschelden restschuld

Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten hebt, kan het zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Je moet dan aantonen dat de verkoop noodzakelijk is en je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Of je recht hebt op deze kwijtschelding, kun je controleren op de site van Nationale Hypotheek Garantie.

Rekentool

ABN AMRO heeft een rekentool waarmee je een (eventuele) restschuld kunt berekenen. Gevraagd wordt de hoogte van de hypotheek, de opgebouwde waarde en de WOZ-waarde of taxatiewaarde in te vullen. De rekentool is voor iedereen te vinden op www.abnamro.nl/restschuld. Uiteraard kan je ook altijd een afspraak maken met een adviseur van ABN AMRO.

2015

is het jaar waarin inging dat rente van een lening of nieuwe hypotheek, ontstaan door een restschuld, 15 jaar mag worden afgetrokken van je belastbaar inkomen. Dit geldt alleen als de restschuld is ontstaan in de periode van 29-10-2012 t/m 31-12-2017. Wie een restschuld heeft mag afhankelijk van de situatie een lening afsluiten of de schuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

Vraag en antwoord

Als ik een huis koop, moet ik dan verplicht naar de notaris?

Jazeker. Als je een huis koopt, dan ‘passeert’ de notaris de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. De notaris zorgt er voor dat je ook juridisch eigenaar wordt van de woning. De tarieven verschillen per notaris, dus het loont de moeite om de tarieven vooraf te vergelijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.