Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 3 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

Jongeren denken met wiet na xtc te kunnen rijden

Jongeren denken dat ze makkelijk kunnen autorijden met xtc op, als ze daarna hebben geblowd. Ze menen dat door de wiet de effecten van xtc teniet worden gedaan. Een kwart van de uitgaande jongeren kruipt dan ook wel eens met drugs of alcohol op achter het stuur.

Jonge automobilisten zijn zich volgens TeamAlert, de verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, onvoldoende bewust van de gevaren van drugs en alcohol in het verkeer.

Lees ook: Xtc en ketamine nu per ongeluk legaal in Ierland

Uit de gesprekken op festivals blijkt dat sommige jongeren denken dat door een verdovende drug als wiet het effect van bijvoorbeeld xtc uitgewerkt is. Om aan dit soort ‘wijsheden’ een einde te maken trekt TeamAlert deze zomer met de Witte Waascampagne langs verschillende festivals om jongeren van 18 tot en met 24 jaar te wijzen op het belang van een drugs- en alcoholvrije rit naar huis.

Kans op brokken

Uit groot Europees onderzoek blijkt namelijk juist dat het gecombineerd gebruik van verdovende middelen de kans op een ernstig ongeval tot wel 200 keer vergroot. Voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gaan komende maanden met hun leeftijdsgenoten in gesprek over de risico’s van drugs achter het stuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.