Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 26 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Vrees voor 670 doden bij aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea, heel dorp verdwenen

De verwoestende aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea heeft waarschijnlijk het leven gekost aan meer dan 670 mensen. Dat zei een VN-functionaris tegen persbureau AFP.

De aardverschuiving verwoestte vrijdag het dorp Kaokalam in de provincie Enga. Dat gebeurde in de vroege ochtend, toen veel mensen lagen te slapen. Er zijn tot dusver zeker – of nog maar – vijf lichamen aangetroffen. Over het aantal gewonden en vermisten bestaat nog onduidelijkheid, maar de omvang van de aardverschuiving zegt genoeg.

Plaatselijke media hebben namelijk bericht dat 1100 huizen door de aardverschuiving zijn bedolven. Serhan Aktoprak van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sprak eerder over 150 bedolven woningen. Het verwachte dodental valt volgens hem hoger uit, omdat het dorp meer inwoners telt dan gedacht.

Veel dichter bij Nederland was enkele jaren geleden ook een bijzondere aardverschuiving. Herinner je je die van het Noorse Ask in december 2020 nog? De beelden waren bizar.

Weg onbegaanbaar, hulpverlening moeilijk

Een bestuurder van hulporganisatie CARE zei eerder tegen de Australische omroep ABC dat in het rampgebied minstens 4000 mensen zijn getroffen door de aardverschuiving. „Maar omdat deze gemeenschappen ook mensen opvingen die ontheemd waren geraakt door tribale conflicten, kan dat aantal ook veel hoger uitvallen.”

Kaokalam ligt vele honderden kilometers van de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, Port Moresby. De aardverschuiving heeft wegen onbegaanbaar gemaakt en dat bemoeilijkt de hulpverlening. Meerdere landen hebben hulp aangeboden.

Ontheemd door aardverschuiving

VN-functionaris Aktoprak zei dat meer dan duizend dorpsbewoners ontheemd zijn geraakt door het natuurgeweld en sprak over „verschrikkelijke” omstandigheden. Ook moestuinen en de watervoorziening zouden grotendeels zijn weggevaagd.

Inwoners van het gebied hebben aangegeven dat de enorme aardverschuiving mogelijk is veroorzaakt door zware regenval. Er wordt in het gebied met scheppen en stokken in het puin gezocht naar lichamen. In de loop van vandaag wordt zwaarder materieel verwacht in het rampgebied.

Het weer in de zomer alvast voorspeld: warmer, soms kletsnat, van alles door elkaar

Toen Marloes dacht dat de zon weer zou schijnen, moest grootste verlies nog komen: ‘Missie gevonden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties