Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Buitenland 14 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Iran voert grote aanval uit op Israël: dit gebeurde er vannacht

Iran heeft vannacht raket- en droneaanvallen uitgevoerd op Israël. Van de meer dan driehonderd drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd, zegt Israël „99 procent” te hebben onderschept. Het is de eerste directe aanval van Iran op aartsvijand Israël.

Hoewel de spanningen in het Midden-Oosten sinds de oorlog tussen Israël en Hamas al hoog opliepen, kwamen ze de afgelopen dagen nog meer op scherp te staan. De aanleiding is de aan Israël toegeschreven aanval op het Iraanse consulaat in Syrië op 1 april. Daarbij kwamen twee generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven en meerdere officieren. De aanval van vannacht is een vergeldingsactie voor die aanval.

Drones en raketten onderschept

Rond 22.00 uur Nederlandse tijd kwamen de eerste berichten binnen over de Iraanse aanval. Volgens de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari vuurde Iran 170 drones af op Israël, waarvan er niet één het Israëlische luchtruim binnenkwam. Ze werden buiten de landsgrenzen neergehaald door onder meer de Jordaanse luchtverdediging en met Amerikaanse en Britse hulp. Ook de dertig kruisraketten die Iran lanceerde kwamen het Israëlische luchtruim niet binnen. 25 werden er door de Israëlische luchtmacht neergehaald.

Iran vuurde ook 120 ballistische raketten af. „Een aantal Iraanse raketten viel op Israëlisch grondgebied”, zegt Hagari. Volgens Hagari veroorzaakten deze alleen lichte schade aan een Israëlische basis en raakte een kind tijdens de aanval gewond.

Ook de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voerden vannacht aanvallen uit op Israëlische doelen. 

Iran: ‘Operatie succesvol’

Iran noemt de aanval juist een succes. De Iraanse strijdkrachten zeggen alle doelen bereikt te hebben bij hun grootschalige aanval op Israël. „De operatie is succesvol afgerond”, zei legerleider Mohammad Bagheri tegen de staatstelevisie.

Het land waarschuwt bovendien voor verdere escalatie als Israël besluit de Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

‘Zeer zorgwekkend’

Premier Mark Rutte noemt de situatie in het Midden-Oosten „zeer zorgwekkend”. Nederland veroordeelt de aanvallen van Iran op Israël „ten zeerste”, schrijft hij op X.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft op X de raketaanval ‘scherp veroordeeld’. Ze spreekt van een „flagrante en niet te rechtvaardigen aanval op Israël”. Ze zegt dat alle betrokken partijen ervoor moeten zorgen dat de situatie niet nog verder escaleert.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony zegt de aanval eveneens te veroordelen. “Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen.”

Leven op z’n kop: ‘Na mijn vijf diagnoses draaide mijn leven 180 graden’

Vermijd deze vragen aan het einde van een sollicitatiegesprek en vergroot de baankans

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties