Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Rusland mag landen die NAVO niet betalen, binnenvallen, vindt Trump: ‘Je moet je rekeningen betalen’

Rusland ‘mag doen wat het maar wil’ met landen die bij de NAVO horen, maar te weinig aan hun defensie uitgegeven. Dat zei de Amerikaanse oud-president Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Conway, de staat South Carolina. Hij doelt daarmee vooral op landen die minder aan defensie uitgeven dan de afgesproken richtlijn van 2 procent van het bruto binnenlands product.

Tijdens de bijeenkomst in Conway zei Trump dat een ‘president van een groot land’ hem gevraagd zou hebben of de Verenigde Staten zouden optreden als het land zou worden aangevallen door de Russen, terwijl het land naar de mening van Trump te weinig aan defensie uitgaf.

‘VS zal niet te hulp schieten’

Daarop antwoordde Trump naar eigen zeggen: „Nee. Sterker nog, ik zou ze aanmoedigen om te doen wat ze willen. Je moet je rekeningen betalen.” Ook stelde hij tijdens de verkiezingsbijeenkomst dat – mocht hij weer tot president verkozen worden – de VS landen die te weinig betalen niet te hulp gaan schieten wanneer ze worden aangevallen door Rusland.

Toen Trump nog president was, klaagde hij regelmatig dat veel NAVO-landen minder geld uitgeven aan hun verdediging dan de richtlijn voorschrijft. Mede daarom dreigde hij dat de VS zich terug zouden trekken uit de NAVO.

Aanval één lidstaat is aanval op alle lidstaten

Landen die lid zijn van de NAVO hebben met elkaar afgesproken dat een aanval op een NAVO-land een aanval op alle lidstaten is. In het geval dat een bondgenoot wordt aangevallen, dan schieten andere NAVO-landen dus te hulp.

Het Witte Huis noemt de uitspraken van Trump ‘verwerpelijk en losgeslagen’. „De aanmoediging van invasies van onze naaste bondgenoten door moorddadige regimes is verwerpelijk”, zei een woordvoerder van het Witte Huis in een reactie. Hij wijst erop dat Joe Biden, de huidige president, juist probeert om bondgenootschappen te sluiten, in plaats van op te roepen tot oorlog en ‘geschifte chaos te promoten’.

Wanneer komt de mannenpil? ‘Wachten tot we een ons wegen’

Interview Tucker Carlson en Vladimir Poetin maakt tongen los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties