Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

VS en VK hebben opnieuw Houthi-doelen aangevallen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben maandag opnieuw een gezamenlijke aanval uitgevoerd tegen doelen van de Houthi-rebellen in Jemen. Dit heeft het Pentagon gezegd. Doelwitten waren onder andere een ondergrondse opslagplaats, raketten en systemen voor luchtsurveillance.

Volgens een gezamenlijke verklaring van Washington en Londen steunden Australië, Bahrein, Canada en Nederland de militaire actie. „Deze precisieaanvallen zijn bedoeld om de middelen die de Houthi’s gebruiken om de wereldhandel en de levens van onschuldige zeelieden te bedreigen, te ontwrichten en te verslechteren”, aldus de gezamenlijke verklaring die door de zes landen is ondertekend.

De aanvallen waren gericht tegen „acht Houthi-doelen in Jemen als reactie op de voortdurende aanvallen van de Houthi’s op de internationale en commerciële scheepvaart en op marineschepen die door de Rode Zee varen”.

De Britse minister van Defensie Grant Shapps zei in een verklaring dat de aanvallen uit zelfverdediging werden uitgevoerd. „Deze actie zal een nieuwe klap toebrengen aan hun beperkte voorraden en hun vermogen om de wereldhandel te bedreigen”, aldus Shapps.

De afgelopen maanden hebben de Houthi-rebellen regelmatig schepen beschoten voor de kust van Jemen, vooral op de Rode Zee. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en met Hamas, dat een oorlog met Israël uitvecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties