Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 22 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

‘Israël biedt 2 maanden bestand aan in ruil voor gijzelaars’

Israël heeft de Palestijnse beweging Hamas een bestand van twee maanden aangeboden in ruil voor alle gijzelaars die Hamas in de Gazastrook gevangen houdt. Het zou dan gaan om de langste gevechtspauze in de oorlog tussen Israël en Hamas, meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op Israëlische functionarissen.

Israël deed het aanbod via de bemiddelaars van Qatar en Egypte. De pauze van maximaal twee maanden in de gevechten is onderdeel van een meerfasenplan dat de vrijlating van alle resterende gijzelaars in Gaza zou omvatten, meldt Axios. Het voorstel bevat geen overeenkomst de oorlog te beëindigen. Die brak op 7 oktober uit na de aanval van Hamas op Israël.

Eind november was er al een gevechtspauze van een week, waarbij Hamas elke dag gijzelaars vrijliet en Israël Palestijnse gevangenen liet gaan. Volgens Israël zijn er nog ruim 130 gegijzelden in de Gazastrook. Mogelijk zijn er al enkele tientallen van hen om het leven gekomen.

Voorzichtig optimistisch

De Israëlische functionarissen zeiden dat ze nu wachten op een reactie van Hamas. Ze benadrukten dat ze voorzichtig optimistisch zijn over de mogelijkheid de komende dagen vooruitgang te boeken.

Naast de vrijlating van alle resterende gijzelaars gaat het ook om de teruggave van de lichamen van dode gijzelaars. In de eerste fase zouden vrouwen, mannen ouder dan 60 jaar en gijzelaars in kritieke medische toestand worden vrijgelaten. Dan volgen de vrijlating van vrouwelijke soldaten, mannen jonger dan 60 jaar die geen soldaten zijn en Israëlische mannelijke soldaten, en de teruggave van de lichamen van overleden gijzelaars.

Israël en Hamas zouden ook afspreken hoeveel Palestijnse gevangenen voor elke Israëlische gijzelaar worden vrijgelaten. In verdere onderhandelingen gaat het dan over welke gevangenen. Israël laat zeker niet alle 6000 Palestijnse gevangenen gaan, aldus de functionarissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties