Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Parlement Turkije akkoord met NAVO-lidmaatschap voor Zweden

Het Turkse parlement is akkoord gegaan met de Zweedse toetreding tot de NAVO. Zweden heeft nu alleen nog de goedkeuring van Hongarije nodig om het 32e lid te worden van het militaire bondgenootschap.

Een grote meerderheid van de Turkse volksvertegenwoordiging stemde voor: 287 tegen 55, met vier onthoudingen. Turkije lag lang dwars. Dat verstoorde de Westerse inspanningen om vastberadenheid en eensgezindheid te tonen tegenover Moskou na de Russische invasie in Oekraïne.

Die inval was precies de reden dat Zweden lid wil worden van de NAVO. Maar de Turkse regering in Ankara eiste tegemoetkomingen van Stockholm. Turkije vroeg meer maatregelen tegen in Zweden wonende aanhangers van de Koerdische beweging PKK, die de Turken en de Europese Unie als terreurorganisatie beschouwen.

Geen prioriteit

Hongarije vormt nu het laatste obstakel voor de Zweden. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zijn Zweedse ambtgenoot Ulf Kristersson uitgenodigd om te overleggen over de toetreding. Maar volgens de Zweden is er geen reden te onderhandelen. Het land staat wel open voor discussies, liet Stockholm weten.

Orbán zei eerder dat Hongarije een Zweedse deelname aan het bondgenootschap steunt, maar dat de toetreding geen prioriteit is. Ook uitte hij kritiek op de houding van Zweden tegenover zijn land. Die zou „openlijk vijandig” zijn. Zweden bekritiseerde de antidemocratische ontwikkelingen in Hongarije.

Zweden en Finland dienden in mei 2022 samen een lidmaatschapsaanvraag in, als reactie op de Russische agressie. De Finnen werden bijna een jaar later het 31e lid van de NAVO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties