Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Oekraïense steden weer onder vuur, Polen zet F-16’s in

Rusland heeft de Oekraïense steden Kyiv en Charkiv onder vuur genomen met raketten, melden plaatselijke autoriteiten. Er wordt melding gemaakt van zeker vier doden en tientallen gewonden. Buurland Polen liet weten dat F-16’s worden ingezet om het eigen luchtruim te beschermen.

Door de aanvallen zit een kwart miljoen huishoudens zonder stroom in Kyiv en omliggende gebieden, meldt netbeheerder Ukrenergo. In en rond de hoofdstad vielen ook zeker drie van de vier doden. Ook in Charkiv kwam iemand om het leven, zeggen de autoriteiten. Burgemeester Ihor Terechov van Charkiv sprak over een „enorme aanval” op zijn stad.

Belgorod

Er vielen afgelopen vrijdag al zeker 39 doden bij een grootschalige Russische raketaanval die meerdere steden in Oekraïne trof. Toen zou ook een Russische raket minutenlang door het Poolse luchtruim hebben gevlogen. NAVO-lidstaat Polen maakte dinsdag bekend dat meerdere gevechtsvliegtuigen van het type F-16 worden ingezet tijdens Russische aanvallen.

De Russische president Vladimir Poetin had al aangekondigd dat de aanvallen op Oekraïne geïntensiveerd zou worden. Dat was een reactie op een beschieting van de Russische stad Belgorod op zaterdag. Daar vielen volgens de Russische autoriteiten zeker 25 doden, waaronder ook kinderen. Poetin noemde de aanval een terreurdaad en zei dat die niet onbestraft zou blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties