Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Dodental bevingen in Japan loopt op, tsunamiwaarschuwing opgeheven

Het dodental als gevolg van de zware bevingen voor de westkust van Japan is volgens Japanse media opgelopen tot zeker dertig. Ongeveer de helft van de slachtoffers viel volgens plaatselijke autoriteiten in de zwaar getroffen plaats Wajima in de prefectuur Ishikawa.

Volgens Kishida is de schade wijdverspreid en zijn er veel branden en beschadigde wegen. De volledige schade door de reeks bevingen, waaronder een met een kracht van 7,6, wordt dinsdagochtend steeds duidelijker. Op beelden van televisiezender NHK is te zien dat gebouwen zijn ingestort en dat in de stad Wajima een grote brand was uitgebroken, waardoor meer dan honderd woningen en bedrijven zijn verwoest. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom.

Ook in de prefecturen Niigata, Toyama, Fukui en Gifu zijn meldingen van ingestorte gebouwen. „Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het effect van de ramp steeds duidelijker”, zei Kishida. „Het redden van de levens van de slachtoffers van de ramp is een race tegen de klok.”

155 bevingen

De autoriteiten waarschuwden maandag voor mogelijke tsunami’s, bewoners van risicogebieden moesten weggaan van de kust. Maar die waarschuwing is inmiddels volledig afgeschaald. Volgens lokale media werden wel vloedgolven van meer dan een meter vastgesteld, waaronder in Wajima.

Het blijft volgens het Japans Meteorologisch Instituut wel oppassen voor nieuwe bevingen. In totaal zijn sinds maandag 155 bevingen gemeten. Het gros had een kracht van 3,0 of hoger. Hoewel de bevingen geleidelijk in kracht zijn afgenomen, waren dinsdagochtend nog zes sterke bevingen voelbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties