Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Tientallen doden in Japan na aardbeving

Het dodental door de zware aardbeving in Japan is volgens Japanse media opgelopen naar 48. Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in het puin van ingestorte gebouwen.

De aardbeving van maandag had een kracht van 7,6 en werd gevolgd door talrijke naschokken. Een van de zwaarst getroffen plaatsen is de circa 23.000 inwoners tellende kuststad Wajima op het schiereiland Noto. Daar brak een grote brand uit die volgens Japanse media enorme schade heeft veroorzaakt.

Het natuurgeweld ontregelt ook het openbare leven. Tienduizenden huishoudens zaten ook dinsdag nog zonder stroom. In delen van het rampgebied komt geen water meer uit de kraan. In de plaats Shika stonden honderden mensen in de kou te wachten om een voorraad drinkwater te krijgen. Sommige winkels sloten noodgedwongen de deuren omdat er geen producten meer geleverd worden.

Japanse media berichten dat ook honderden mensen zijn gestrand op het terrein van Noto Airport. Zij kunnen niet vertrekken doordat wegen in het gebied zijn beschadigd. De evacués verblijven noodgedwongen in bussen en huurauto’s, omdat ook de luchthaventerminal schade heeft opgelopen aan het plafond en de ramen. Er worden dekens en levensmiddelen uitgedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties