Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Opnieuw grote demonstraties tegen uiterst rechts in Duitsland

Dit weekend hebben in heel Duitsland opnieuw enkele honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen uiterst rechts, in het bijzonder tegen de partij AfD. Volgens de politie waren zaterdag alleen al in Düsseldorf ongeveer 100.000 mensen op de been. Ook in kleinere steden werd gedemonstreerd. Zondag zijn opnieuw demonstraties, onder meer in Hamburg. Hoeveel mensen daaraan deelnemen, is nog niet bekend.

Op veel plaatsen werden de demonstraties gesteund door politici. De premier van Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann (Groenen), was bijvoorbeeld in Sigmaringen, en de premier van Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther (CDU), en de federale minister van Financiën Christian Lindner (FDP), demonstreerden in Aken. In Saksen-Anhalt ging de lokale premier Reiner Haseloff (CDU) in Wittenberg de straat op.

In Osnabrück, waar volgens de politie zo’n 25.000 mensen demonstreerden, waarschuwde minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) tegen de AfD. „Zij willen terug naar de donkere tijden van raciale waanzin, discriminatie, ongelijkheid en onrecht.” Hij trok een vergelijking met de Weimarrepubliek, die volgens hem niet door haar vijanden werd vernietigd, maar door de zwakte van haar vrienden. „Vandaag weten we beter, de geschiedenis mag zich niet herhalen.”

Protestgolf

Er zijn al dagen demonstraties gaande. Volgens het federale ministerie van Binnenlandse Zaken namen het afgelopen weekend ruim 900.000 mensen deel aan demonstraties tegen rechts.

De protestgolf kwam op gang nadat media berichtten dat AfD-leden met rechts-extremisten plannen hadden besproken om inwoners met een migratieachtergrond massaal het land uit te zetten. Bondskanselier Olaf Scholz omschreef het plan als een „aanval op onze democratie en dus op ons allemaal”.

De steun voor de AfD neemt toe in Duitsland, vooral in het oosten. De partij kan volgens peilingen later dit jaar de grootste worden bij de verkiezingen in de oostelijke deelstaten Brandenburg, Thüringen en Saksen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties