Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Houthi’s vuren volgens VS weer raketten af op Amerikaanse schepen

De Jemenitische Houthirebellen hebben woensdag weer twee Amerikaanse schepen beschoten op de Rode Zee, melden de Verenigde Staten. Twee van de drie raketten konden uit de lucht worden geschoten, de derde miste de vaartuigen.

De twee schepen zijn van de Deense rederij Maersk en varen onder Amerikaanse vlag. Volgens het bedrijf hebben de vaartuigen geen schade opgelopen en is niemand gewond geraakt. De vaartuigen werden begeleid door de Amerikaanse marine en maakten rechtsomkeert nadat ze beschoten waren.

„Dit toont duidelijk dat de Houthi’s nog steeds van plan zijn dit soort aanvallen uit te voeren”, zegt Witte Huis-woordvoerder John Kirby. „Dat betekent natuurlijk dat we nog steeds zullen moeten doen wat nodig is om de scheepvaart te beschermen.”

Gazastrook

De Amerikanen hebben samen met de Britten doelen van de Houthi’s beschoten om hun vermogen te beperken schepen aan te vallen. Maar de rebellenbeweging heeft aangegeven door te gaan met de beschietingen van schepen op de Rode Zee totdat Israël stopt met de militaire operatie in de Gazastrook.

Volgens het Witte Huis lijkt het erop dat de aanvallen op de Houthi’s effect hebben gehad. Het Pentagon stelde vast dat het een aantal dagen rustig was geweest op de Rode Zee tot de raketaanvallen van woensdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties