Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Premier Qatar: voorstel gevechtspauze wordt naar Hamas gestuurd

Een voorstel voor een gevechtspauze en de vrijlating van gijzelaars wordt aan Hamas voorgelegd, zegt de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman al Thani. Het voorstel volgt op onderhandelingen met Israël, de Verenigde Staten en Egypte. Qatar treedt regelmatig op als bemiddelaar sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël.

Al Thani hoopt dat het voorstel leidt tot een permanent staakt-het-vuren. Onder de nieuwe deal zou Hamas gegijzelde vrouwen en kinderen vrijlaten in ruil voor noodhulp voor Gazanen. Al Thani wees erop dat Hamas een wapenstilstand als voorwaarde stelt voor vrijlating van de gijzelaars.

Tijdens de aanval op Israël op 7 oktober ontvoerde Hamas meer dan tweehonderd mensen. Eind november kwamen Israël en Hamas een gevechtspauze overeen. Toen liet Hamas een aantal gijzelaars vrij, Israël liet Palestijnse gevangenen vrij. Er zouden nog zo’n honderd gijzelaars worden vastgehouden in Gaza.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties