Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Voorlopig niet nog meer Nederlands geld naar VN-organisatie UNRWA

Er gaat voorlopig niet nog meer geld naar de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA), meldt demissionair minister Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Er loopt een onderzoek naar de organisatie, omdat medewerkers mogelijk betrokken waren bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober.

Eerder had Nederland al 19 miljoen euro naar de organisatie overgemaakt. Er komt geen extra geld bij zolang het onderzoek loopt, aldus het ministerie.

„Deze beschuldigingen zijn te ernstig”, zegt Van Leeuwen. „We moeten nu eerst precies weten wat er uit het onderzoek komt en welke stappen de Verenigde Naties nemen. Nederland zal via andere wegen humanitaire hulp blijven bieden aan de burgerbevolking in Gaza.” Van Leeuwen zei vrijdag al „geschokt” te zijn en te overwegen om steun te stoppen.

Onderzoek

Een aantal landen ging Nederland al voor in het opschorten van de steun voor UNRWA. In Europa gaat het om het Verenigd Koninkrijk, Italië en Finland. Ook de Verenigde Staten, Canada en Australië stopten hun steun al.

UNRWA doet zelf onderzoek naar haar medewerkers. Het zou gaan om twaalf personen die bij de terroristische aanval van 7 oktober betrokken geweest zouden zijn. Het is niet bekend welke rol zij daarin mogelijk hadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties