Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Poetin hekelt ‘Russofobie’ Europa bij onthulling oorlogsmonument

President Vladimir Poetin heeft zaterdag tijdens de onthulling van een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hard uitgehaald naar Europa, waar de Russenhaat volgens hem toeneemt.

„In een aantal Europese landen wordt Russofobie gepromoot als overheidsbeleid”, citeerde het staatspersbureau Ria Novosti de Russische president, die in Zaitsevo, in de regio Sint-Petersburg, werd geflankeerd door zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko.

Sinds hij twee jaar geleden zijn troepen naar Oekraïne dirigeerde om het te heroveren, trekt Poetin steevast vergelijkingen met de strijd tegen de nazi’s indertijd. Dat deed hij zaterdag opnieuw om de Russische bevolking achter zijn ideeën te krijgen of te houden. „Het regime in Kyiv verheerlijkt Hitlers handlangers, de SS’ers”.

Poetin bekritiseerde tevens de Baltische staten, omdat die maling zouden hebben aan mensenrechten van minderheden, met name de Russische. Estland, Letland en Litouwen, tijdens de Koude Oorlog bestuurd door Moskou en nu lid van de EU en de NAVO, behoren tot de felste tegenstanders van de Russische invasie in Oekraïne. „Terwijl in de Baltische landen tienduizenden mensen als tweederangs burgers worden behandeld, beroofd van hun meest fundamentele rechten en blootgesteld aan vervolging”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties