Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Noordse leiders beloven Zelensky Oekraïne te blijven steunen

De vijf Noordse landen hebben de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens diens bezoek aan Oslo beloofd dat ze zijn land „zo lang als nodig” blijven steunen. Noorwegen en Denemarken hebben ook bekendgemaakt hoeveel geld ze op korte termijn voor Oekraïne willen vrijmaken.

Zelensky sprak met leiders uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Die landen hebben Oekraïne al gesteund met zo’n 11 miljard euro. Daar komt een vervolg op, zo zegden ze in een gezamenlijke verklaring toe. „Rusland moet zijn agressie staken en zijn troepen onmiddellijk en onvoorwaardelijk terugtrekken van Oekraïens grondgebied, binnen zijn internationaal erkende grenzen.”

De Deense premier Mette Frederiksen heeft bekendgemaakt dat deze week een voorstel voor een nieuw pakket van 1 miljard euro naar het parlement gestuurd wordt. De Noorse premier Jonas Gahr Støre kondigde aan dat Noorwegen 3 miljard Noorse kroon (254 miljoen euro) geeft. Dat is onderdeel van een eerder aangekondigd pakket van 75 miljard kroon over een periode van vijf jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties