Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Delegatie Hamas naar Egypte om over vredesplan te spreken

Een delegatie van Hamas komt vrijdag aan in Caïro om er te praten over een vredesplan waar Egypte aan werkt, meldt een woordvoerder van de groepering.

„Een delegatie op hoog niveau zal Caïro bezoeken en de reactie van de Palestijnse facties, inclusief verschillende opmerkingen, op het plan geven”, aldus Hamas. Het gaat om Hamasvertegenwoordigers die in Qatar verblijven.

Met het vredesplan hoopt Egypte in drie stappen een einde te maken aan de oorlog tussen Hamas en Israël. Het zou eerst gaan om een tijdelijk bestand, gevolgd door een gefaseerde vrijlating van gijzelaars en gevangenen, en uiteindelijk een finaal staakt-het-vuren.

Egypte hoopt Hamas ook te overtuigen afstand te doen van de macht in de Gazastrook. In plaats daarvan zou dan een technocratische regering aan de macht komen die alle Palestijnse facties vertegenwoordigt.

Ook bij een staakt-het-vuren van een maand geleden speelde Egypte, naast Qatar, een rol. Toen slaagden onderhandelaars erin de gevechten tussen Israël en Hamas een week tot stilstand te brengen. In die periode kwamen tachtig Israëlische gijzelaars vrij en 240 Palestijnse gevangenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties