Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

VN-Veiligheidsraad roept op tot langere humanitaire pauzes Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot „verlengde humanitaire pauzes”. Het is de eerste resolutie die door de raad wordt aangenomen over de oorlog tussen Israël en Hamas sinds die 7 oktober uitbrak.

De pauze in de gevechten moet volgens de resolutie „een voldoende aantal dagen” duren om humanitaire hulp toe te laten. Bovendien moeten alle gijzelaars onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Van de vijftien leden stemden twaalf landen voor de resolutie. Drie landen onthielden zich van stemming: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Vorige maand probeerde de Veiligheidsraad al vier keer een resolutie aan te nemen over de oorlog tussen Israël en Hamas, maar dat liep elke keer stuk. Rusland wil bijvoorbeeld oproepen tot een staakt-het-vuren, maar daar is de VS niet voor. Washington vindt, net als Israël, dat dat Hamas de gelegenheid zou geven om zich te herpakken en om te herstellen. Rusland probeerde woensdag op het laatste moment opnieuw om op te roepen tot een wapenstilstand, maar dat voorstel werd verworpen.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties