Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Netanyahu straft minister na opmerking over kernaanval op Gaza

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu straft een minister die een kernaanval op de Gazastrook niet uitsloot. Minister van Erfgoed Amihai Eliyahu mag voor onbepaalde tijd geen kabinetsbijeenkomsten bijwonen, bericht de krant Haaretz.

Netanyahu had eerder al afstand genomen van de uitspraken van de minister, die hij vond “losstaan van de werkelijkheid”. Eliyahu had tijdens een interview de vraag gekregen of een atoombom op de Gazastrook gegooid moet worden. Hij noemde dat toen “een van de mogelijkheden”.

De uitspraken kwamen Eliyahu, lid van de uiterst rechtse Otsma Jehudit, op veel kritiek te staan. Oppositieleider Yair Lapid riep Netanyahu op de bewindsman meteen te ontslaan. Hij noemde de uitspraken van Eliyahu “afschuwelijk en gestoord” en schadelijk voor het internationale aanzien van Israël.

Geen ontslag

Netanyahu, zelf van de rechtse Likoed-partij, ging echter niet over tot ontslag. Daarop klonk in Israëlische media de kritiek dat de opgelegde straf weinig voorstelt. Volgens critici binnen de regering worden nauwelijks nog volwaardige kabinetsbijeenkomsten gehouden.

Eliyahu heeft ondertussen op sociale media gezegd dat hij de uitspraak over de kernbom niet letterlijk had bedoeld. Dat zou “iedereen met gezond verstand” moeten begrijpen, schreef hij volgens The Times of Israel.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties