Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Duizenden deelnemers aan pro-Palestijnse demonstraties in Europa

Duizenden mensen zijn de straten van Europese steden op gegaan voor pro-Palestijnse demonstraties. De demonstranten maakten zich hard voor rechten van Palestijnse burgers die volgens de protestacties worden geschonden in de oorlog tussen Hamas en Israël en riepen op tot een onmiddellijke wapenstilstand.

In de Duitse stad Düsseldorf kwamen volgens de politie bijna 17.000 mensen bijeen. Volgens de organisatie hadden maar duizend deelnemers gemeld mee te willen doen aan de demonstratie. In Berlijn demonstreerden ook duizenden mensen. Daar liep de menigte van Alexanderplatz naar Potsdamplatz. In andere Duitse steden kwamen honderden mensen bijeen bij verschillende protestacties.

Duizenden demonstranten liepen door de straten van Parijs. De actievoerders hadden borden bij zich met teksten als “Stop de cyclus van geweld” en “Niets doen en niets zeggen is medeplichtig zijn”. In Londen blokkeerde een grote menigte Oxford Circus en Piccadilly Circus en liep die vervolgens naar Trafalgar Square.

Washington

Ook buiten Europa werd gedemonstreerd. In Washington zijn duizenden mensen de straat op gegaan om op te roepen tot een wapenstilstand. Het gaat om het grootste protest in de Amerikaanse hoofdstad sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Demonstranten uitten onder meer kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden die volgens hen niet genoeg doet om de “genocide” te stoppen.

In Israël zelf waren ook demonstraties. Honderden betogers verzamelden zich zaterdagavond bij de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. In Tel Aviv verzamelden familieleden van de Israëlische gijzelaars in Gaza zich bij het ministerie van Defensie. Zij vinden dat Netanyahu meer moet doen om de gijzelaars te bevrijden.

De militante Palestijnse beweging Hamas opende een grootschalige aanval op Israël op 7 oktober. Daarbij kwamen volgens Israël meer dan 1400 mensen om het leven. Israël voert sindsdien massaal bombardementen uit op de Gazastrook. Volgens Palestijnse autoriteiten zijn daarbij al meer dan 9400 mensen gedood. De Verenigde Naties en noodhulporganisaties spreken van een humanitaire crisis in het Palestijnse gebied.

Meer sportnieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties