Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 6 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Kameroen: tientallen doden door separatistengeweld

Separatisten in de West-Kameroense streek Manyu hebben volgens de overheid meer de twintig mensen gedood, onder wie kinderen. In het westelijke deel van het Centraal-Afrikaanse land strijden de Kameroense krijgsmacht en rebellen al jaren met elkaar.

De separatisten zouden ‘s nachts hebben toegeslagen met geweervuur en huizen in brand hebben gestoken. Er werden in ieder geval 23 lichamen onder het puin vandaan gehaald, zei een getuige. Er zou volgens hem een verband zijn met de verjaardag van het presidentschap van Paul Biya, die op 6 november 1982 president van Kameroen werd.

De separatisten riepen in 2017 de onafhankelijkheid uit van het Engelstalige deel van Kameroen. De Franstalige meerderheid van het land zou hen onderdrukken, zo klinkt het. Volgens de anti-oorlogdenktank International Crisis Group heeft het conflict al aan 6000 mensen het leven gekost en zijn meer dan een miljoen mensen ontheemd geraakt.

Zowel de Kameroense strijdkrachten als de rebellen worden met regelmaat door de Verenigde Naties en andere internationale instanties ervan beschuldigd mensenrechten te schenden. Burgers zouden worden gedood en gemarteld als ze ervan verdacht worden te sympathiseren met de tegenpartij.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties