Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

VN: 1,5 miljoen mensen in Gaza ontheemd

Ongeveer anderhalf miljoen mensen in de Gazastrook zijn momenteel ontheemd door de aanvallen van Israël, meldt het humanitaire agentschap van de Verenigde Naties (OCHA). Volgens de VN hebben 710.275 van hen onderdak gevonden in 149 faciliteiten van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). 122.000 mensen verblijven in ziekenhuizen, kerken en openbare gebouwen, 109.755 in scholen en de overigen bij gastgezinnen of op straat, in de nabijheid van gebouwen van de UNRWA.

De OCHA waarschuwt dat de omstandigheden waaronder veel ontheemden leven ernstige risico’s met zich meebrengen voor hun veiligheid en gezondheid, ook voor hun geestelijke gezondheid. Ook de schade aan de water- en sanitaire infrastructuur en het gebrek aan brandstof voor waterpompen bedreigen de volksgezondheid.

De ontheemden kunnen de Gazastrook niet ontvluchten omdat Israël de grenzen in het noorden en oosten gesloten houdt, terwijl Egypte de enige grensovergang in het zuiden, bij Rafah, alleen opent voor humanitaire hulpkonvooien en evacuaties van buitenlanders. De Israëlische marine blokkeert de zeekust ten westen van Gaza.

Meer buitenlands nieuws lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties