Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 22 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

Dode pinguïns massaal aangespoeld in Uruguay: ‘Deze aantallen zijn niet normaal’

In Uruguay zijn een hele hoop dode pinguïns aangespoeld, ongeveer tweeduizend in een periode van slechts tien dagen. De dieren waren volgens onderzoek niet besmet met de vogelgriep, maar wat ze wel mankeerden is niet duidelijk.

Het is niet normaal dat de niet-vliegende zeevogels in deze aantallen dood worden gevonden. Het gaat om de Magelhaenpinguïns, vernoemd naar Ferdinand Magellaan. Ze stierven in de Atlantische Oceaan en spoelden door de stroming aan op de oostkust van Uruguay.

Pinguïns dood aangespoeld in grote aantallen

„Het is normaal dat een bepaald percentage sterft, maar niet in deze aantallen”, meldt het ministerie van Milieu in het land. „Dit is sterfte in het water. Negentig procent zijn jonge pinguïns die aanspoelen zonder vetreserves en met lege magen”, vertelde Carmen Leizagoyen, hoofd van de afdeling fauna van het Ministerie van Milieu, aan AFP.

Magelhaenpinguïns broeden in het zuiden van Argentinië en trekken in deze tijd van het jaar naar het noorden in de zoektocht naar voedsel en warmere wateren. Overbevissing en illegale visserij speelden mogelijk een rol bij de vele sterfgevallen, denkt SOS Marine Wildlife Rescue. „Vanaf de jaren 1990 en 2000 begonnen we dieren te zien met een tekort aan voedsel. Hun voedselbron is overgeëxploiteerd”, zegt de organisatie.

De hulporganisatie voor dieren zegt dat de zwakste dieren waarschijnlijk zijn overleden door een recente subtropische cycloon.

Ook andere dieren recent aangespoeld in Uruguay

Naast pinguïns zijn recent ook andere dieren aangespoeld in Uruguay. Het gaat volgens de organisatie om onder meer albatrossen, zeemeeuwen, zeeschildpadden en zeeleeuwen.

Voeding onder de loep: is koemelk gezonder dan plantaardige melk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.