Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Watermassa door verwoeste stuwdam bij Cherson in Oekraïne: wat zijn de gevolgen?

De verwoesting van een stuwdam in een door Rusland bezet gebied in het zuiden van Oekraïne, niet ver van de stad Cherson, leidt tot grote zorgen over de veiligheid van burgers. Op beelden is te zien dat een watermassa de gebieden rond de stad Nova Kachovka in stroomt. Er worden mensen geëvacueerd, al is nog niet te overzien hoe groot de schade zal zijn.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een spoedvergadering belegd van de Nationale Veiligheidsraad. In het overleg wordt de noodsituatie besproken. Zoals de hele oorlog tussen Oekraïne en Rusland al, wijzen de twee landen naar elkaar als het om ‘schuldig’ gaat. Zelensky stelt dat Rusland de dam heeft verwoest en spreekt van terrorisme. Rusland beweert dat juist Oekraïne de dam heeft opgeblazen. Op beelden die rondgaan op sociale media zijn explosies te zien.

‘Verwoeste stuwdam gevaar voor kerncentrale’

Volgens de Oekraïense autoriteiten brengt de doorbraak van de stuwdam ook risico’s met zich mee voor de kerncentrale Zaporizja omdat de koelwatertoevoer in gevaar zou kunnen komen. Momenteel zou de situatie „onder controle” zijn omdat een reservoir met koelwater goed gevuld is. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) laat weten de situatie monitoren, maar zegt ook dat er „geen directe nucleaire dreiging” is.

Water stroomt vanuit een waterreservoir naar de rivier Dnipro, richting de Zwarte Zee. De dam ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van de stad Cherson, waarvan Rusland vorig jaar maar claimde dat dit de eerste ‘volledig ingenomen stad‘ was. Het gebied ten noorden van de Dnipro is in Oekraïense handen, het gebied ten zuiden van de rivier is in Russische handen.

Voor grote overstromingen wordt gevreesd

Gevreesd wordt voor grootschalige en gevaarlijke overstromingen door de verwoeste stuwdam. De Oekraïense gouverneur van de regio Cherson zei vanmorgen vroeg te verwachten dat het water „binnen vijf uur tot kritische hoogten zal stijgen.” Hij heeft de evacuatie van mensen nabij de dam aangekondigd. Oekraïne gaat er vooralsnog van uit dat 16.000 mensen in die gebieden wonen, de Russische bezetter van 22.000.

Britse minister in Oekraïne, reageert op stuwdam

President Zelensky vandaag ondubbelzinnig: „Russische terroristen hebben schuld. De verwoesting van de waterkrachtcentrale Kachovka bevestigt alleen maar voor de hele wereld dat zij uit iedere hoek van het Oekraïense grondgebied verdreven moeten worden.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zegt ook dat de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne komt door de Russische invasie. Cleverly is vandaag op bezoek in Oekraïne. Het is nog te vroeg om het incident goed te kunnen beoordelen, zegt Cleverly. „Maar we mogen niet vergeten dat de niet uitgelokte Russische invasie de enige reden is waarom dit überhaupt een probleem is”, zei hij. Hij riep Rusland op zijn troepen onmiddellijk terug te trekken.

Tafelgast maakt excuses naar publiek na ‘onhandige’ uitspraak in eerste aflevering Marcel & Gijs: ‘Dit kan niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.