Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Eerste video partygate Boris Johnson online: ‘Zolang we dit niet streamen…’

Voor het eerst is een korte video van de beruchte partygate van de Britse oud-premier Boris Johnson online verschenen. Het Britse The Mirror kreeg de video van partygate in handen. Hij is nu ook op YouTube te zien.

Boris Johnson trad vorige week af als lid van het Lagerhuis vanwege een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Johnson zei in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen. Vorig jaar zomer trad Boris Johnson af als premier.

Partygate in ambtswoning Boris Johnson

Het onderzoek draait om de vraag of Johnson het parlement bewust heeft misleid toen hij sprak over de zogeheten coronafeestjes die op de ambtswoning zijn gehouden tijdens de lockdowns. Volgens Johnson was er geen enkel bewijs dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar de onderzoekers denken daar kennelijk anders over.

Tijdens partygate was mensen gevraagd in verband met het coronavirus anderhalve meter afstand te houden. Op bezoek gaan was in Groot-Brittannië even not done en het organiseren en bezoeken van feestjes al helemaal niet. Als coronapatiënt belandde Boris Johnson zelf in april 2020 op een intensive care.

Dat gebeurde met Boris Johnson erbij dus wel. Volgens de Conservatieve politicus was de commissie vooringenomen en waren ze er altijd op uit om hem schuldig te bevinden. „Ik heb niet gelogen en ik geloof dat de commissie dat in hun harten ook weet”, aldus de oud-premier. „Tot mijn verbazing is de commissie vastberaden om mij uit het parlement te duwen.” Johnson gaf eerder toe dat hij niet de waarheid had gesproken in het Lagerhuis, maar dat zou hij niet opzettelijk hebben gedaan.

Video feestje Boris Johnson met dansende mensen

Op de video die The Mirror nu naar buiten heeft gebracht, zijn gasten aan het dansen. „Zolang we dit niet streamen…”, zegt een man, waarna een ‘dan is er niks aan het handje’-lach volgt. De beelden zijn geschoten tijdens een feestje in december 2020.

Onvrede in Groot-Brittannië was groot

Het partygate-schandaal is één van de redenen waardoor Johnson een jaar geleden moest aftreden als premier van het Verenigd Koninkrijk. De onvrede binnen de samenleving was groot, maar ook binnen zijn eigen Conservatieve Partij was er geen draagvlak meer voor hem.

Johnson was parlementslid sinds 2001. Door zijn aftreden moet er een nieuwe verkiezing worden georganiseerd in zijn district in Groot-Londen. Johnson heeft nog niet gezegd of hij mee zal doen aan die verkiezing. „Het is heel verdrietig om het parlement te verlaten – voor nu althans”, schrijft hij vorige week.

Boris Johnson heeft volgens een speciale onderzoekscommissie het Britse parlement „bewust misleid” met zijn uitspraken over het zogenoemde partygate-schandaal. Bovendien heeft hij de regels van het Lagerhuis overtreden door al over de voorlopige conclusies van de commissie te spreken, terwijl die nog niet naar buiten gebracht mochten worden. Hij zou daarvoor volgens de commissie eigenlijk negentig dagen geschorst moeten worden, ware het niet dat hij dus al is opgestapt.

Plassen in de trein door vieze wc’s nog steeds een gruwel: ‘Mensen hebben de neiging over te geven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.