Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

België zet zich schrap voor stortbuien, ook code oranje in Limburg

België maakt zich twee jaar na de verwoestende overstromingen op voor nieuwe stortbuien. Uit een stuwmeer dat een rol speelde in de ramp van toen wordt uit voorzorg water geloosd. Zo kan er zo nodig meer regen opgevangen worden. Ook in Limburg wordt veel water verwacht. Het KNMI heeft code oranje afgeven voor vanmiddag en vanavond.

In België wordt echter de meeste neerslag verwacht. In de provincie Namen kan vandaag weleens meer regen vallen dan normaal in een maand tijd gebeurt. Vanwege het extreme weer is code rood van kracht.

Plotseling hoogwater voorkomen

Om te voorkomen dat rivieren en beken teveel water tegelijk te verstouwen krijgen laten de autoriteiten de stuwmeren van Eupen, Gileppe en Ry de Rome deels leeglopen. Dat moet voorkomen dat mensen door de stortbuien plotseling verrast worden door hoogwater, zoals in de zomer van 2021 het geval was. Door de watersnood kwamen toen 39 mensen in België om het leven.

Na de watersnood van bijna exact twee jaar geleden werd de beheerders van het reusachtige stuwmeer van Eupen verweten dat ze de noodsluizen hadden opengezet. Daardoor stroomde nog meer water de Vesder en uiteindelijk de Maas in en verergerde de ramp. Ook in Limburg richtte de watervloed grote schade aan.

Mogelijk wateroverlast door stortbuien in Limburgse heuvels

Het KNMI waarschuwt twee jaar na de overstromingen op nieuw voor schade door wateroverlast. Plaatselijk worden er stortbuien verwacht en kan er meer dan 76 millimeter regen vallen, terwijl er normaal gesproken in juli in een maand tijd zo’n 65 tot 70 millimeter valt. „Zeker in de Limburgse heuvels kan door het glooiende landschap sneller wateroverlast ontstaan”, laat Weeronline weten. „Doordat de grond ook nog eens droog is, kan het water minder snel de grond intrekken, wat weer voor extra wateroverlast kan zorgen.”

Rijkswaterstaat waarschuwt daarnaast ook dat de waterstand van de Maas erg snel kan stijgen. De forse stortbuien die in België voorspeld worden, kunnen de komende 24 uur leiden tot een onverwacht sterke stroming van de Maas. Echt grote problemen worden er nier verwacht. Wel kunnen met name in Roermond uiterwaarden onder water lopen.

Hagelstenen van twee centimeter

Ook kunnen er hagelstenen van zo’n twee centimeter uit de lucht vallen en is er kans op windstoten tot 75 kilometer per uur. In Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant kan het vanavond ook flink tekeer gaan. Daar geldt code geel.

Verkoeling nodig? Dit is hoe energie (on)zuinig deze apparaten zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.