Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Astronomen ontdekken grootste kosmische explosie ooit: ‘Heel erg zeldzaam’

De explosie duurt al drie jaar en is tien keer zo helder als een supernova. Astronomen hebben een bijzonder kosmisch verschijnsel ontdekt, dat volgens hen de grootste explosie is die ooit in het heelal is waargenomen.

Het fenomeen werd voor het eerst in 2020 waargenomen op zo’n 8 miljard lichtjaar afstand. Nu, pas drie jaar later, begrijpen de onderzoekers pas echt goed hoe groot de ontploffing met de naam AT2021lwx daadwerkelijk is.

Onderzoekers zochten naar supernova

De onderzoekers van de Britse universiteit van Southampton vonden het verschijnsel met een telescoop waarmee ze in het heelal zochten naar objecten die snel van helderheid veranderen. Zo’n snel veranderende helderheid kan namelijk wijzen op een exploderende ster, ook wel supernova genoemd.

Maar de explosie die ze vonden blijkt geen supernova te zijn. Een supernova duurt namelijk ‘maar’ een paar maanden, terwijl deze ontploffing al jaren duurt. Het fenomeen, dat vanwege zijn omvang de bijnaam ‘Scary Barbie’ kreeg, lijkt meer op een ‘tidal disruption event’. Dat betekent dat een zwart gat een ster opslokt.

https://twitter.com/unisouthampton/status/1656949719283691522

Explosie nóg groter dan gedacht

Nu blijkt echter dat de explosie nóg groter is dan de onderzoekers in eerste instantie dachten. Het is namelijk niet zomaar een tidal disruption event, want het lijkt erop dat niet één ster, maar een enorme gaswolk die duizend keer groter is dan de zon, door een zwart gat opgeslokt wordt. Doordat de explosie zo enorm is, is hij drie keer zo helder als een normale tidal disruption event.

De explosie wordt inmiddels door een hele rits telescopen in de gaten gehouden. Om er meer over te weten te komen, gaan de onderzoekers de ontploffing de komende tijd in meerdere golflengten bekijken. Op die manier hopen ze dat er meer duidelijk wordt over onder andere de temperatuur van de gaswolken die exploderen.

„Met de nieuwe onderzoeksfaciliteiten die de komende jaren beschikbaar komen, hopen we meer te weten te komen”, schrijven de onderzoekers. „Het is mogelijk dat dit soort fenomenen, zelfs al zijn ze heel erg zeldzaam, zo krachtig zijn dat ze een sleutelrol spelen bij veranderingen in het hart van sterrenstelsels.”

Cycloon aan land bij grootste vluchtelingenkamp ter wereld: ‘Meer impact dan welke andere storm ook’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Astronomen ontdekken grootste kosmische explosie ooit: ‘Heel erg zeldzaam’
Sluiten