Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Cycloon aan land bij grootste vluchtelingenkamp ter wereld: ‘Meer impact dan welke andere storm ook’

Miljoenen mensen in Bangladesh en Myanmar zetten zich schrap voor cycloon Mocha. De orkaan komt daar later vandaag aan land. Zeker 400.000 mensen zijn al geëvacueerd, maar er zijn nog grote zorgen over het lot van meer dan een miljoen vluchtelingen die wonen in kampen bij de badplaats Cox’s Bazar in Bangladesh.

In Bangladesh zijn al zeker 300.000 mensen naar veiligere gebieden gebracht en in Myanmar 100.000. Vooral mensen die aan de kust wonen of wonen in lager gelegen gebieden worden geëvacueerd.

Cycloon heeft windsnelheden van 260 kilometer per uur

De storm is de zwaarste sinds cycloon Sidr in 2007 de regio teisterde. Mocha brengt windsnelheden tot zo’n 260 kilometer per uur met zich mee. Aan de kust kan dat vloedgolven tot vier meter hoog veroorzaken.

Naar verwachting zal de cycloon een gebied treffen waar zo’n twee miljoen mensen wonen. Vooral deelstaten Chin en Rakhine in Myanmar worden daarbij zwaar getroffen, maar als de storm verder landinwaarts trekt kunnen de gevolgen nog groter zijn, zo waarschuwt het satellietcentrum van de Verenigde Naties.

https://twitter.com/ochamyanmar/status/1657636416124506115

Zorgen over miljoen Rohingya-vluchtelingen

Er zijn met name zorgen over meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen, een islamitische minderheidsbevolking uit Myanmar, die door de regering van dat land worden gezien als ‘ongewenste vreemdelingen’. Zij verblijven in kampen bij de badplaats Cox’s Bazar in Bangladesh. Dat is ook de plek waar de storm aan land zal komen. Onder de vluchtelingen bevinden zich bijna een half miljoen kinderen.

Het vluchtelingenkamp bij Cox’s Bazar is de grootste ter wereld. De vele vluchtelingen die er verblijven, leven in slechte omstandigheden. De geïmproviseerde huizen zijn veelal niet bestand tegen zware regenbuien of harde windstoten.

https://twitter.com/mrmiddendorp/status/1657665250626240515

Grote impact

„We vrezen dat deze orkaan meer impact zal hebben dan welke andere storm ook in de afgelopen vijf jaar”, zei Arjun Jain, hoofd coördinatie van het ondersteuningsteam voor Rohingya-vluchtelingen van de Verenigde Naties, eerder tegen CNN. „We hopen op het beste, en zijn klaar voor het ergste.”

Er wordt grote schade verwacht omdat in de regio veel mensen in gammele huizen en vluchtelingenkampen wonen. Zo’n 6 miljoen mensen zijn er ook zonder stormweer afhankelijk van noodhulp.

Rotterdam maakt zich op voor kampioensfeest Feyenoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cycloon aan land bij grootste vluchtelingenkamp ter wereld: ‘Meer impact dan welke andere storm ook’
Sluiten