Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 22 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Extra geld in het laatje dankzij kroning Charles: Britse pubs verwachten dít te verdienen tijdens topweekend

Veel Britten zullen naar verwachting de kroning van koning Charles op 6 mei vieren met een frisse ‘pint’ in hun lokale pub. De sector heeft berekend dat het weekend van de troonsbestijging 350 miljoen pond extra (!) in het laatje kan brengen. Dat is zo’n 392 miljoen euro.

Ter vergelijking: de gemiddelde dagomzet van Britse pubs en restaurants lag volgens de British Beer & Pub Association (BBPA) in 2019 – dus voor de coronacrisis – op 60 miljoen pond.

Hogere inkomsten verwacht

De pubs rekenen op hogere inkomsten in het lange weekend van 5 mei tot en met 8 mei. De maandag na de kroning is een officiële feestdag voor de Britten en van vrijdagavond tot zondagavond mogen de pubs ook wat langer alcohol schenken. Normaal gezien gaat om 23.00 uur de tap dicht, maar tijdens het kroningsweekend mogen pubs twee uur langer drankjes verkopen.

Voor de pubs is het een mooi extraatje. Ze hebben zware jaren achter de rug, met eerst de sluitingen als gevolg van de coronapandemie en daarna de hoge energieprijzen. Maar ook los daarvan is de typische pub uit het Britste straatbeeld aan het verdwijnen. Waar het Verenigd Koninkrijk in 2000 nog bijna 61.000 pubs telde, waren dat er in 2020 nog maar 47.000. Intussen is het cijfer nog verder gedaald.

Koning Charles

Gedurende het lange weekend van 5 tot en met 8 mei staan in het hele Verenigde Koninkrijk feesten en evenementen op het programma. Hoewel Charles meteen de taak van koning op zich nam na het overlijden van zijn moeder Elizabeth op 8 september vorig jaar, geldt de kroning op 6 mei als de officiële troonsbestijging.

Geld maakt (niet) gelukkig: Loïs (22) verdient ruim 5500 euro per maand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.