Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 5 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Journalist opgelicht: haar ‘adembenemende bewijs’ in Natalee Holloway-zaak blijkt nep

Belangrijk bewijs in de zaak van de verdwenen Natalee Holloway, dat door een Amerikaanse advocaat en televisiepresentator groots werd aangekondigd, blijkt nep te zijn. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Aruba, schrijft de NOS. Vorig jaar stelde journalist Greta van Susteren dat zij over ‘adembenemende’ nieuwe informatie beschikte in de verdwijningszaak.

Met het bewijs zou volgens haar de vermissing van Natalee Holloway op Aruba kunnen worden opgelost. Maar de Amerikaanse televisiepresentator blijkt te zijn opgelicht door haar tipgever, die ze even daarvoor had betaald om de informatie in handen te krijgen.

Journalist kreeg valse informatie over verdwijning Natalee Holloway

De NOS meldt dat het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek uitvoerde, op basis van het ‘bewijsmateriaal’ dat door de journaliste werd aangedragen. Het onderzoek is uitgevoerd door het recherche-samenwerkingsteam RST, met medewerking van de Amerikaanse FBI.

Maar wat blijkt uit hun onderzoek: de informatie die van Van Susteren aandroeg, klopt niet. Ze is het slachtoffer geworden van bedrog en manipulatie, stelt het Openbaar Ministerie, mogelijk door mensen uit Zuid-Amerika met wie zij in contact was gekomen. Die zouden haar in ruil voor geld valse informatie hebben verstrekt.

Dit was het ‘adembenemende’ bewijs dat nep blijkt te zijn

Wat was dan dat ‘adembenemende’ bewijs? De NOS weet dat Van Susteren een postpakket kreeg vanuit Colombia. Daarin zaten schoenen en kleding, volgens de afzender waren die afkomstig van Holloway. Forensisch onderzoek door de FBI wijst daar niet op. Het dna dat in de doos is aangetroffen, komt niet overeen met het dna van de verdwenen Amerikaanse.

Ook is dat dna niet hetzelfde als van Joran van der Sloot, die lange tijd verdachte was in de zaak. Nog opvallender: een schoen in de doos bleek een merkvervalsing. En die is bovendien waarschijnlijk pas in 2019 gemaakt. Van Susteren heeft ook diverse foto’s en filmpjes toegestuurd gekregen. Die bleken van internet te zijn geplukt.

En als dat nog niet genoeg bewijs voor ‘vals bewijs’ is: terwijl Van Susteren stelde dat meerdere, van elkaar onafhankelijke bronnen haar nieuwe informatie bevestigden, stelt het Openbaar Ministerie iets heel anders. „Alle personen die Van Susteren hebben benaderd, leken met elkaar verbonden.”

Rundfunk wil altijd sukkelaars, nerds, losers of types met een evident gebrek spelen: ‘We zijn voer voor psychologen’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.