Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 12 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

VS schiet opnieuw onbekend object uit de lucht, dit keer boven Canada

Boven het noorden van Canada is een cilindervormig object neergehaald door een Amerikaans vliegtuig. Dat meldt de Canadese premier Justin Trudeau. Het voorwerp werd neergehaald tijdens een gezamenlijke operatie van de Canadese en Amerikaanse luchtmacht boven de provincie Yukon.

Trudeau heeft naar eigen zeggen zelf het bevel tot het uit de lucht schieten van het object gegeven. De Amerikaanse luchtruimbewaker NORAD had eerder al laten weten het object in de gaten te houden. Om wat voor object het precies gaat, is niet bekend. Trudeau zegt dat hij contact heeft gehad met president Joe Biden over het cilindervormige voorwerp. Ook gaan de Canadese strijdkrachten de wrakstukken nog analyseren.

https://twitter.com/JustinTrudeau/status/1624527579116871681

Niet speculeren over herkomst object

De Canadese minister van Defensie, Anita Anand, zegt voorlopig nog niet te willen speculeren over de oorsprong van het cilindervormige object. Het werd volgens haar uit de lucht geschoten omdat het object, dat op een hoogte van zo’n twaalf kilometer vloog, een bedreiging vormde voor de burgerluchtvaart. Volgens de minister van Defensie is er geen reden om aan te nemen dat het neergeschoten voorwerp schade op de grond heeft veroorzaakt.

Vliegend voorwerp boven de staat Alaska

Het bericht over het cilindervormige voorwerp volgt een dag nadat president Biden een ander vliegend object boven de staat Alaska liet neerschieten. Het Amerikaanse leger liet gisteren weten dat nog altijd niet duidelijk is om wat voor object het ging. In een korte verklaring meldde het leger dat het onbekende voorwerp nog niet is gevonden in Amerikaanse wateren en dat het onderzoek nog loopt. De bergingsoperatie verloopt moeizaam door het barre winterweer in het zoekgebied.

https://twitter.com/USNorthernCmd/status/1624517995421745156

Het object boven Alaska was wel een stuk kleiner dan de Chinese ballon die op 4 februari werd neergehaald en die volgens de Amerikanen door de Chinezen werd gebruikt om te spioneren. Toch was er volgens de Verenigde Staten sprake van een veiligheidsrisico voor het vliegverkeer.

De jongste miljardair ter wereld is nu een 18-jarig meisje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.