Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 15 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Activisten en agenten gewond bij confrontaties rond bruinkooldorp Lützerath

Vele tientallen en mogelijk zelfs meer dan honderd actievoerders zijn gisteren gewond geraakt tijdens confrontaties met de politie in het Duitse ‘bruinkooldorp’ Lützerath, niet ver van Roermond. Een hulpverlener vertelde vandaag tijdens een persconferentie dat veel mensen botbreuken en zware hoofdwonden hebben opgelopen. Eén van de gewonden zou zelfs in levensgevaar verkeren.

Volgens de hulpverlener heeft de politie hard met de gummiknuppel geslagen en daarbij vaak de hoofden van demonstranten geraakt. Ze sprak van exorbitant politiegeweld.

Lützerath ontruimd na twee jaar bezetting

De confrontatie ontstond toen een groep demonstranten zich los maakte van een grote betoging, waarin volgens de actievoerders meer dan 35.000 mensen, onder wie honderden Nederlanders, meeliepen. Een grote groep linksradicale activisten doorbrak de politiekordons en liep richting het met dubbele hekken afgezette dorp Lützerath, waarop de politie hardhandig ingreep en de groep terugdrong. Lützerath wordt momenteel ontruimd door de politie na de ruim twee jaar durende bezetting.

Bij de confrontaties raakten ook tientallen politieagenten gewond, meldde de politie vandaag. Sinds woensdag zijn zeventig agenten gewond geraakt. De meesten van het liepen tijdens de confrontatie van gisteren verwondingen op.

De politie heeft sinds woensdag een zo’n 500 bezetters, onder wie tientallen Nederlanders, uit het dorp gehaald. Energiemaatschappij RWE wil de bruinkool onder het dorp delven, maar de bezetters probeerden dat te voorkomen. Nog enkelen van hen hielden vandaag stand in boomhutten, maar zeker twee van hen haalde de politie daar vanochtend uit. In een tunnel onder de grond zitten nog twee activisten. Die weigeren daar uit te komen.

Dinsdag nieuwe acties

De activisten hebben in het naastgelegen Keyenberg een actiekamp opgezet. Het gaat om een groot tentenkamp waarin zich momenteel duizenden activisten zouden bevinden. Ook vandaag melden activisten zich om er hun tent op te slaan en mee te doen aan komende acties. Dinsdag hebben ze een actiedag rond Lützerath gepland staan.

Een woordvoerder van actiecomité Alle Dörfer bleiben zei vandaag dat de ontruiming van Lützerath een keerpunt is. „Als de rechtspraak de vernietiging van dorpen en het klimaat steunt, is verzet nodig”, zei hij.

Begeleidster jeugdzorginstelling Emmen doodgestoken, twee verdachten van 16 en 19 aangehouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.