Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 8 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Chinezen gaan massaal op reis nu harde lockdown ten einde is

Van de Verenigde Staten tot Singapore en Zuid-Korea. Chinezen boeken massaal vluchten naar het buitenland, zo blijkt uit cijfers van online reisbureau Trip.com. Na bijna drie jaar in een strenge lockdown gezeten te hebben, is er eindelijk een einde aan de meeste coronamaatregelen in China. En levert extreme drukte binnen de reisbranche op.

De dag nadat de Chinese regering op 27 december het einde van de lockdown aankondigde, steeg het aantal boekingen van vluchten naar het buitenland met maar liefst 254 procent. Vooral Zuid-Korea, Japan, Thailand, Singapore en Hong Kong zijn populaire bestemmingen, zo meldt het reisbureau.

Korteafstandsvluchten populair vanwege lage prijzen

Het aantal boekingen van vluchten naar Singapore verzesvoudigde zelfs. „De trend die we zien is dat korteafstandsvluchten populair zijn vanwege de lagere prijzen. Singapore, Zuid-Korea en Japan zijn altijd behoorlijk populair geweest bij Chinese reizigers, zelfs voor de coronapandemie”, zegt woordvoerder van Tip.com Wendy Min tegen CNN.

Maar ook langere reizen schuwen Chinezen niet. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië zijn zeer populair onder Chinese reizigers. Het gaat hierbij dan vooral om zakenreizen of mensen die na lange tijd familie in het buitenland weer kunnen opzoeken.

In het eerste kwartaal van dit jaar zullen er dan ook vooral veel zakelijke reizen geboekt worden, zo verwacht Trip.com. Plezierreizen zullen naar verwachting pas in het tweede kwartaal een vlucht nemen. „Chinezen zijn drie jaar lang bang geweest voor de buitenwereld. Sommigen zullen daarom nog steeds een beetje terughoudend zijn als het gaat om de vraag of reizen al veilig genoeg is”, vertelt Wolfgang Georg Arlt van het China Outbound Tourism Research Institute. „Zij zullen eerst de verhalen van de ‘pioniers’ willen afwachten.”

Landen niet blij met reislust van Chinezen

Veel landen zijn echter niet blij met de reislust van Chinezen. Ze zijn bang dat reizigers vanuit China besmet zijn met het coronavirus en mogelijk zorgen voor een nieuwe uitbraak. Het ene na het andere land nam de afgelopen tijd maatregelen om het coronavirus buiten de deur te houden. Zo moeten reizigers vanuit China die naar België of Duitsland willen eerst een negatieve coronatest laten zien. De Europese Unie raadde landen eerder al aan om om negatieve testbewijzen te vragen in combinatie met onder meer mondkapjes.

Wie vanuit China naar Nederland wil reizen krijgt nog niet te maken met extra maatregelen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid waarschuwde eerder dat het momenteel wettelijk niet mogelijk is om een negatieve coronatest te eisen van reizigers uit China. Vrijdag kon het toch wel. Reizigers die vanuit China naar Nederland komen hebben vanaf dinsdag een negatieve coronatest nodig. Dat besloot Kuipers vrijdag, nadat andere Europese lidstaten al soortgelijke maatregelen hadden genomen.

Iraniër die mogelijk chemische aanslag voorbereidde opgepakt in Duitsland

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.