Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 24 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Bekende seriemoordenaar die het gemunt had op toeristen landt in Parijs, houdt vast aan onschuld

De Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj, verantwoordelijk voor meerdere moorden in de jaren zeventig in Azië, is vandaag aangekomen in Parijs na een gevangenisstraf van bijna twintig jaar in Nepal. Tegen persbureau AFP zei de 78-jarige Sobhraj onschuldig te zijn.

Bij aankomst werd hij door de grenspolitie meegenomen voor „identiteitscontroles”. Later heeft Sobhraj na de controles het vliegveld verlaten en de media die hem opwachtten in de aankomsthal ontweken.

Seriemoordenaar in de belangstelling

Sobhraj kwam vorig jaar weer in de belangstelling te staan door de Netflix-serie The Serpent, die op zijn daden is gebaseerd. Hij wordt in verband gebracht met tientallen moorden, maar veel daarvan zijn niet bewezen. Hij werd vrijgelaten vanwege gezondheidsklachten en vloog gisteren van Nepal naar Qatar, om vanuit daar terug te keren naar Parijs. In het vliegtuig beweerde hij tegenover AFP dat Nepal „nepdocumenten” heeft gebruikt om hem te veroordelen. Ook zei hij: „Ik voel me fantastisch. Ik heb een hoop te doen. Ik heb een hoop mensen aan te klagen, inclusief Nepal.”

Sobhraj kwam in 1976 vast te zitten in India, maar wist tien jaar later te ontsnappen door alle bewakers te vergiftigen. Na korte tijd werd hij weer gepakt, maar in 1997 zat zijn celstraf erop. Hij leefde als bekendheid in Parijs en gaf meerdere tv-interviews. In 2003 ging hij terug naar Nepal waar hij werd opgepakt voor moorden uit de jaren zeventig waar hij nog niet voor berecht was.

Uit op toeristen

De Fransman was vooral uit op westerse toeristen, die hij vergiftigde, wurgde of in brand stak. Na de moord op een Nederlands stel kwam de Nederlander Herman Knippenberg hem op het spoor. Knippenberg werkte voor de Nederlandse ambassade in Thailand en legde het verband met een aantal andere moorden in andere landen. Sobhraj werd ‘de slang’ genoemd omdat hij veel mensen bedroog en net als een slang moeilijk te grijpen was. Hij veranderde vaak van identiteit en gebruikte zelfs paspoorten van slachtoffers om te reizen.

De succesvolle serie over zijn leven The Serpent werd gemaakt door Netflix en de BBC en kwam begin 2021 uit. Eerder waren al vier boeken, drie documentaires en een Indiase speelfilm op de daden van Sobhraj gebaseerd.

Wow: man wint dik 2,6 miljoen bij gokautomaat Holland Casino

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.