Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Johan Derksen en Özcan Akyol snappen weigering regenboogband: ‘Heeft anders geen leven meer’

Het houdt de gemoederen bezig: de beslissing van enkele aanvoerders in de Eredivisie om geen regenboogband te dragen. Aan tafel bij Vandaag Inside kreeg voetballer Orkun Kökçü bijval van Johan Derksen en Özcan Akyol. Zij begrepen wel dat de aanvoerder van Feyenoord vanwege geloofsovertuigingen weigerde de speciale aanvoerdersband te dragen.

Ook plaatste Derksen vraagtekens bij het nut van zo’n regenboogband. „Denk je dat we zo de problemen in de stadions oplossen?”, vroeg Johan Derksen zich in de uitzending af. „Ieder weldenkend mens snapt de boodschap, maar waarom moet zo’n band dat bevestigen? Dat ontgaat mij. Ik laat me ook niet dwingen om daaraan mee te doen”, aldus Derksen over de voetballers die de band afgelopen voetbalweekend niet droegen.

Zo weigerde Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü om vanwege Coming Outdag een One Love-aanvoerdersband te dragen. De band staat voor LGBTQ-acceptatie, maar Kökcü zei dat hij zich daar vanwege zijn religieuze overtuiging niet goed bij voelde. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de band. Het zorgt de afgelopen dagen voor veel ophef en leidde bij HLF8 gisteravond zelfs tot een felle discussie.

‘Je moet godsdienst van speler respecteren’

Het onderwerp werd gisteravond al na enkele minuten aangesneden aan de Vandaag Inside-tafel. Derksen vond dat mensen „uit hun nek lulden” dat Feyenoord zijn aanvoerder had moeten verplichten om de regenboogband te dragen. „Dat is natuurlijk onzin. Je moet de godsdienst van de desbetreffende speler respecteren.”

Kökçü werd afgelopen weekend vanwege zijn weigering de regenboogband te dragen eenmalig geen aanvoerder van zijn team. De regenboogband ging daardoor naar een medespeler die de regenboogband wél wilde dragen. Maar als het aan Derksen had gelegen, was Kökçü aanvoerder gebleven. „Want tsja, die jongen is een moslim, die accepteren dat niet: homofilie.”

Özcan Akyol: ‘Dat doen ze in Turkije niet eens’

Dan mengt Özcan Akyol zich in het gesprek. „Wat me echt tegenviel is dat niemand zegt dat ze er problemen mee hebben als een man met een man gaat. Of een vrouw met een vrouw. Iedereen wringt zich maar in rare bochten om dat niet te zeggen”, aldus de schrijver.

De schrijver zei over Kökçü dat hij heel erg gelovig is. „Hij staat op het veld te bidden, dat doen ze in Turkije niet eens. Die jongen is gewoon heel erg conservatief. Liberale moslims zouden dat bandje gewoon omdoen.”

Volgens Derksen moet je hier niet raar van opkijken

Derksen trekt de situatie dan breder en maakt een vergelijking met het strenge migratiebeleid van Denemarken. „Eus, dit is precies de reden dat de Denen niemand binnenlaten. Die zeggen, we hebben onze eigen cultuur. We hebben mensen toegelaten die ons Zwarte Piet verbieden. We hebben moslims toegelaten en in iedere stad staat nu een moskee.”

Van moslims kun je verwachten dat ze volgens de regels hun geloof belijden, zegt Derksen. „Dan moet je niet opkijken van zoiets. Maar het breekt wel in onze cultuur. Daarom zeggen de Denen: die moeten wij niet.”

Derksen en ‘Eus’ hebben begrip voor weigering

Daar is Akyol het niet helemaal mee eens. Want het gaat volgens hem echt niet alleen om moslims. De schrijver zag dat Kökçü ‘opmerkelijk veel’ bijval kreeg van zijn eigen supporters bij Feyenoord. „Dat zijn geen moslims. Ik heb toen niemand horen roepen: slechte actie!”

Presentator Wilfred Genee vroeg daarna aan de heren aan tafel of ze de beslissing van Kökçü, om niet met een regenboog om zijn arm te lopen, begrijpen. „Ja”, roept Derksen. „Die moet zich natuurlijk ook verantwoorden in Turkije.”

Ook ‘Eus’ heeft begrip voor de actie, al zou hij zelf wel met een regenboogband lopen. „Het stond overal in de Turkse media en daar vonden ze het prima. Stel dat hij die band wel om had gedaan en hij moet zich straks melden bij het Turkse elftal. Dan had hij geen leven meer. Ook in de buurt zou hij worden verstoten.”

Kijk de aflevering van gisteravond van Vandaag Inside hier terug.

Paul Haenen lijnrecht tegenover Anouar Diba bij HLF8: ‘Homohaat bij moslims vandaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.