Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wachtenden in rij voor Elizabeth moeten eten afgeven, dit gebeurt ermee

Mensen die een laatste bezoek brengen aan de Britse koningin Elizabeth mogen hun eten en drinken niet meenemen in Westminster Hall, waar de vorstin ligt opgebaard. Waar gaat al dat voedsel heen? Het wordt in ieder geval niet weggegooid.

Rouwende Britten hebben tot maandagochtend de tijd om afscheid te nemen van koningin Elizabeth. De wachtenden hebben ruim voldoende eten en drinken meegenomen. Dat komt omdat ze tot wel 22 uur moeten wachten in de rij, die soms wel acht kilometer lang was.

Maar het is verboden eten en drinken mee te nemen in de hal waar de koningin ligt opgebaard. Daarom moeten ze hun etenswaren afgeven voordat ze naar binnen gaan. In plaats daarvan wordt het voedsel geschonken aan het goede doel.

Meegebrachte snacks worden door wachtenden gedoneerd

Velen doneren hun meegebrachte snacks zoals chips, koekjes en chocolade aan The Felix Project. Dat goede doel haalt op deze manier honderden kilo’s voedsel binnen. Het eten en drinken wordt verdeeld onder mensen in Londen die het goed kunnen gebruiken.

„Deze levensmiddelen zijn een unieke donatie die honderden mensen zal helpen die het zich niet kunnen veroorloven om te eten. We steunen duizenden organisaties die in grote aantallen mensen helpen”, zegt directeur Charlotte Hill van de liefdadigheidsinstelling tegen de BBC. Dekens worden ook geaccepteerd.

Laatste dag om Queen Elizabeth een eer te bewijzen

Vandaag is de laatste volle dag om de koningin een laatste eer te bewijzen. Vandaag arriveren presidenten, vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders in Londen voor de staatsbegrafenis op maandag. Zij zijn door koning Charles uitgenodigd voor een receptie in Buckingham Palace.

De Britse ambassadeur in Nederland Joanna Roper schoof vrijdagavond aan in talkshow Op1 om de massale opkomst en grote belangstelling voor de begrafenis van Elizabeth te verklaren. „Het is erg emotioneel om iedereen naar binnen te zien gaan”, zei een huilend Brits meisje voor een tv-camera in beelden die Op1 liet zien.

„Je kunt alle liefde voelen die iedereen voor haar heeft.” „Het was fantastisch, ik had het niet willen missen”, zegt een andere dame. „Het was het elf uur wachten absoluut waard.”

Ook vandaag lange rijen verwacht

De lange rijen zullen op weg naar de begrafenis van maandag vermoedelijk nog langer worden of tenminste net zo lang blijven als dat ze nu zijn. Op1-talkshowgastheer Sven Kockelmann: „Ik hoorde dat zelfs de kassabliepjes in de supermarkten zijn gestopt.”

Roper daarop: „Wij uiten ons op verschillende manieren. Er liggen bloemen, mensen kunnen condoleren op ambassades. En de dag van de begrafenis is een vrije dag in het Verenigd Koninkrijk.”

Man aangehouden die bij kist van Queen Elizabeth wilde komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wachtenden in rij voor Elizabeth moeten eten afgeven, dit gebeurt ermee
Sluiten