Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Minder bier op Oktoberfest? Duitse brouwers vrezen tekort

Die arme Duitse bierliefhebbers. Zij moeten het met Oktoberfest misschien wel stellen met veel minder goudgele rakkers. Met het jaarlijkse volksfeest in aantocht vrezen Duitse brouwers minder bier te kunnen leveren. En dat heeft alles te maken met een tekort aan koolzuur, een belangrijk ingrediënt in bier.

Wie de komende maanden in Duitsland een koud biertje wil bestellen, moet niet raar opkijken als het aanbod beperkt is. Duitse bottelaars en brouwers merken dat er een tekort aan koolzuur opdoemt. Geen goed nieuws voor feestvierders die zich na twee jaar weer hadden verheugd op Oktoberfest, het grootste bierfestijn van de wereld. Jaarlijks vloeien er dan miljoenen liters bier door de kelen van hossende feestgangers.

En het zat al niet mee. Want deze zomer werd al bekend dat een pul bier op de Duitse Oktoberfeesten, die ieder jaar in en rondom de stad München worden gevierd, euro’s duurder wordt.

Wel vaker tekort aan koolzuur, maar situatie is nu anders

Tijdens de zomermaanden is er vaker sprake van een tekort aan koolzuur. Dat komt doordat kooldioxide, een belangrijk ingrediënt, een bijproduct is van de productie van meststoffen die in de zomermaanden doorgaans minder worden geproduceerd.

Koolzuur is onder meer nodig om bier uit een tap te laten stromen. Zonder koolzuur zal bier ook niet schuimen. Koolzuur zorgt ook voor de prik in frisdrank.

De kunstmestproducenten hebben hun productie drastisch teruggeschroefd als gevolg van de stijgende gasprijzen. Gas is ook nodig in het productieproces. De prijs voor gas is in Europa flink gestegen door de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne.

‘Drastische gevolgen voor veel bedrijven’

Door de huidige situatie hebben bottelaars en brouwers momenteel slechts 30 tot 40 procent van de gebruikelijke hoeveelheid gas tot hun beschikking. „Dit heeft dramatische gevolgen voor veel bedrijven”, zegt Holger Eichele, directeur van de Duitse brouwersvereniging.

De verwachting is dat de problemen nog wel een tijd zullen aanhouden. „We gaan ervan uit dat het eerst nog erger wordt voordat het beter wordt”, zegt Sebastian Priller van de Riegele brouwerij in Augsburg.

Nederlandse brouwers van bier kampen met dezelfde problemen

Nederlandse brouwers gaven een paar weken terug al aan nog geen al te grote problemen te ondervinden met de beschikbaarheid van koolzuur. Volgens een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Brouwers lijkt de situatie niet wezenlijk anders, al kon hij dat zondag niet met volledige zekerheid zeggen tegen persbureau ANP.

Oktoberfest is na twee jaar terug: juichen (en huilen om de prijs van een biertje)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minder bier op Oktoberfest? Duitse brouwers vrezen tekort
Sluiten