Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vluchtende Russen zijn ook in buurlanden bang: ‘Russische spionnen zijn overal’

Russische mannen met ervaring in het leger worden massaal opgeroepen om te vechten in Oekraïne. Maar wat als je niet gelooft in die oorlog en weigert om te gaan? In Jinek schuiven Europaverslaggever Geert Jan Han en kolonel Han Bouwmeester aan om te praten over de vluchtende Russen en wat het voor gevolgen het heeft op de oorlog in Oekraïne.

Sommige mannen vluchten zelfs zonder hun eigen gezin in te lichten, laat Han weten, die regelmatig met Russen praat. „Ze vluchten zonder hun eigen gezin in te lichten. Vaak weet de vrouw het wel, maar de kinderen niet. Dan gaat papa op zakenreis”, vertelt Han. Dat kan zijn omdat ze bang zijn dat de kinderen het op school zouden verklappen. „Vergeet niet dat gezinnen verschillend denken over de oorlog en Poetin. Je kan een kwade schoonmoeder hebben, die je gewoon aangeeft.”

‘Russische spionnen heb je overal’

Als de mannen dan vluchten naar een buurland van Rusland, is het ook niet helemaal zeker of ze daar wel veilig zijn. „Russische spionnen heb je overal, Russische verraders heb je overal. Je bent nergens je leven zeker. Veel mannen proberen het nu uit te zingen”, aldus Han. „Als je geld hebt, heb je een grote voorrang op de rest en kun je ook mensen omkopen.”

Poetin zegt dat hij 300.000 mannen wil inzetten. Volgens kolonel Han Bouwmeester, die tevens werkt als universitair hoofddocent bij de Nederlandse Defensie Academie, is het de vraag of dat gaat lukken. „Het ministerie van Defensie in Rusland goochelt constant met cijfers”, vertelt hij. „Het zou kunnen lukken, want hij heeft een enorm reservoir waar hij uit kan putten. Maar of dat ook daadwerkelijk 300.000 reservisten zijn, is maar de vraag.”

Kazernes stromen niet vol met Russen: gemanipuleerd beeldmateriaal

Volgens Bouwmeester weet niemand in Rusland meer waar hij aan toe is. „Er is nu chaos in Rusland, want je hebt de autoriteiten die de regio’s en gemeenten aansturen, die moeten hier nu uitvoering aangeven. Terwijl het ministerie uitvaardigt dat er ook uitzonderingslijsten zijn. We moeten ook nog niet het beeld hebben dat de kazernes nu al helemaal volstroomt. Dat beeld wordt wel met allemaal filmpjes opgeroepen, maar dat is gemanipuleerd beeldmateriaal om Oekraïne en de rest van de wereld te laten geloven dat het goed gaat. Maar dat is niet zo, want de bureaucratische molens in dat ministerie en de hele overheid zijn aan het draaien.”

Volgens Bouwmeester kan het dan ook een tijd duren, voordat de reservisten ingezet kunnen worden. „Ik denk dat ze zichzelf langzaam aan het klaarmaken zijn voor het voorjaarsoffensief. (..) Het zijn reservisten, dus ze hebben een basisopleiding, maar waar Poetin behoefte aan heeft is slagkracht. Hij heeft behoefte aan tanks en daar moet je wel de mensen voor opgeleid hebben. En dat vergt veel training, om dat niveau te bereiken.”

Bekijk de aflevering van Jinek terug op RTL.

Dit kan onze afhankelijkheid van energie uit buitenland verminderen, zeggen experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.