Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 27 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit kan onze afhankelijkheid van energie uit buitenland verminderen, zeggen experts

Experts hebben zich in een rapport uitgesproken voor kerncentrales. Volgens een grote studie blijkt dat zowel grote als kleine kerncentrales een „significante rol” in het Nederlandse systeem voor de voorziening van energie kunnen vormen.

Bovendien draagt het inzetten op kerncentrales bij aan het verminderen van onze afhankelijkheid van import van zeldzame (fossiele) grondstoffen. Nu is Nederland voor sommige energiebronnen nog erg afhankelijk van het buitenland. Dat blijkt wel uit de energiecrisis, die vooral is veroorzaakt doordat Rusland minder gas levert aan Europa sinds de inval in Oekraïne. Voor dat gas hebben we maar weinig goede alternatieven voorhanden.

Experts: kerncentrales maakt Nederland minder afhankelijk van energie uit buitenland

Volgens De Telegraaf hebben onafhankelijke experts van adviesbureau Witteveen+Bos onderzoek gedaan naar wat een mogelijke rol voor meer kernenergie kan zijn in Nederland. Dat deden zij in opdracht van D66-minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).

De onderzoekers hebben kennis opgehaald in andere landen waar al kerncentraleprojecten zijn gestart (zoals het Verenigd Koninkrijk, Polen en Finland). En de onderzoekers zijn stellig: kerncentrales hebben plaats in het Nederlandse energiesysteem. En door meer kernenergie op te wekken, wordt onze afhankelijkheid van het buitenland voor de import van energiebronnen wordt daardoor minder.

Kerncentrales kunnen ‘significante rol’ spelen in onze voorziening van energie

Alhoewel in het coalitieakkoord van de VVD, D66, CDA en CU wel degelijk plannen zijn om nieuwe kerncentrales te bouwen, komt dat maar niet van de grond. Ook wil de coalitie de al bestaande kerncentrale in Borssele langer in gebruik houden. In de Tweede Kamer zijn de meeste partijen voor een grotere rol van kernenergie.

Uit het uitgebreide rapport blijkt dat, als gekozen wordt voor kernenergie en geen overschrijdingen van bouwtijd en budget plaatsvinden, er „een significante rol” voor deze vorm van CO2-vrije energie in Nederland is, schrijft De Telegraaf. Ook schrijven de experts dat wanneer we niet kiezen voor kernenergie, de „afhankelijkheid voor import van energie toeneemt”. Dat betekent dus nog meer energie importeren uit het buitenland.

Ons Metro-panel ging deze zomer ook in op de vraag of Nederland meer moet inzetten op kernenergie.

Kerncentrale bouwen duurt lang, overheid moet actieve rol spelen

Overigens is het bij kernenergie vaak een kwestie van de lange adem. Een kerncentrale is niet van de ene op de andere dag gebouwd. Daar gaat vaak jaren overheen. De onderzoekers schatten in dat het 11 jaar duurt voordat een grote kerncentrale energie opwekt. „Kerncentrales vereisen forse investeringen en de totale ontwikkelperiode waarin er geen inkomsten zijn is lang.”

De onderzoekers geven daarom aan dat het van essentieel belang is dat de overheid actief inzet om investeerders van kerncentrales de „langjarige zekerheid te bieden” om projecten succesvol te maken.

Enkele jaren geleden hield Arjen Lubach in Zondag met Lubach ook een pleidooi voor kernenergie. Het zwengelde de discussie over deze vorm van energie opwekken destijds weer aan. Het item is nog altijd een van de best bekeken video’s op het YouTube-kanaal van de show van de televisiepresentator.

Waterbedrijven waarschuwen voor drinkwatertekort: ‘Niet meer vanzelfsprekend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit kan onze afhankelijkheid van energie uit buitenland verminderen, zeggen experts
Sluiten