Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Begrafenis Queen Elizabeth zet VK stil: zelfs operaties en begrafenissen geannuleerd

Britten die aankomende maandag een belangrijke ziekenhuisafspraak hebben, moeten vrezen. Vanwege de begrafenis van de Britse koningin Queen Elizabeth II, die op die dag plaatsvindt, ligt een groot deel van het land stil. Daardoor gaan onder meer veel ziekenhuisafspraken en -operaties niet door.

Het Verenigd Koninkrijk heeft maandag 19 september eenmalig aangewezen als nationale ‘feestdag’. Daarmee komt het land op de dag van de uitvaart van The Queen stil te liggen en zijn veel mensen vrij. Dat betekent ook op veel andere plekken sluitingen en annuleringen, schrijven Britse media.

De Britten weten overigens wel waar hun prioriteiten liggen. Want ondanks alle sluitingen en annuleringen, blijven de meeste pubs in het Verenigd Koninkrijk wél open, meldt de Telegraph.

Duizenden ziekenhuisafspraken geannuleerd vanwege uitvaart Queen Elizabeth

De BBC meldt dat ziekenhuizen alleen de allerbelangrijkste operaties uitvoeren aankomende maandag. De spoedeisende hulp blijft wel open. Verreweg de meeste huisartsenpraktijken, scholen, apotheken, banken en winkels zijn daarentegen gesloten. Veel Britten willen de koningin een laatste eer bewijzen, bleek ook al eerder tijdens de rouwstoet.

Volgens Open Democracy zijn duizenden niet-spoedeisende ziekenhuisafspraken en doktersbezoeken geannuleerd. Het gaat dan onder meer om heup- en knievervangingen, zwangerschapscontroles en zelfs sommige kankerbehandelingen. Dat is opvallend, want door corona gelden er ook in het Verenigd Koninkrijk lange wachtrijen voor dit soort operaties. Die mensen moeten dus nu nog langer wachten totdat ze worden geholpen.

Verschillende Britse bedrijven kwamen afgelopen week nog onder vuur te liggen in het land, omdat ze sluitingen aankondigden voor maandag. Zo vertelde het ook in Nederland bekende Center Parcs tegen gasten dat ze op die dag maar ergens anders moesten overnachten of eerder naar huis moesten, meldde de Britse krant The Guardian.

Ook uitvaarten andere Britten uitgesteld

En het kan nog gekker, want zelfs de uitvaarten van andere Britten worden uitgesteld vanwege de begrafenis van The Queen. Begrafenissen die voor maandag gepland waren, zijn geschrapt ter ere van de begrafenis van de koningin, meldt Forbes.

Dat nieuws leidde op sociale media al tot veel verontwaardiging. Sommigen vinden het een teken van ongelijkheid. Het zou bovendien de islamitische en joodse tradities kunnen verstoren, die eisen dat de diensten zo spoedig mogelijk na een overlijden plaatsvinden.

Niet iedereen is het eens met sluitingen en annuleringen

Vanwege het overlijden van de koningin werden eerder al de voetbalwedstrijden in de nationale competitie afgelast. Niet iedereen kon zich vinden in de aanpassingen naar aanleiding van haar overlijden. Zo waren de voetbalfans van de Duitse club Bayern München het niet eens met het uitstellen van de wedstrijden in de Engelse competities en dat lieten ze weten ook.

„Op het laatste moment wedstrijden uitstellen of annuleren, omdat een Koninklijk lid overlijdt? Heb respect voor de fans”, schreven zij gisteren op een banner in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona.

Onze experts uit het Metro-panel bespraken gisteren de stelling: ‘De hoeveelheid aandacht voor koningin Elizabeth is misplaatst’.

‘Grap’ Arjen Lubach over overleden Elizabeth valt niet in de smaak: ‘Respectloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.