Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Man die kist van Queen Elizabeth bestormde geeft bijzondere reden waarom

De man die afgelopen week de kist bestormde waarin de Britse koningin Elizabeth lag opgebaard, heeft een bijzondere verklaring gegeven voor waarom hij dat deed. In de rechtbank werd gisteren de reden van de kistbestormer, die overigens kon worden tegengehouden voordat hij de kist bereikte, genoemd. Hij geloofde niet dat de koningin dood was.

De Britse aanklager zei dat de man in de kist in Westminster Hall wilde kijken om „voor zichzelf te controleren” dat de koningin daar echt opgebaard lag. De man, die volgens de rechter waanvoorstellingen heeft, was na zijn actie ook van plan om naar andere koninklijke plaatsen te gaan om daar de volgens hem nog levende koningin te bezoeken.

Vrijdag rende de man, die daarvoor urenlang in de kilometerslange rij had gewacht, op de kist af in Westminster Hall in Londen. De man werd tegen de grond gewerkt door de politie en aangehouden. Volgens de BBC mag de man zijn rechtszaak in ‘vrijheid’ afwachten in een psychiatrisch ziekenhuis.

‘Kistbestormer heeft waanvoorstellingen’

„Toen je in Westminster was, accepteerde je niet dat de koningin dood was en dat was de reden dat je naar de kist liep om jezelf daarvan te overtuigen”, richtte de rechter zich tot de kistbestormer. De rechter oordeelde ook dat de man „nog altijd waanvoorstellingen heeft en nog steeds denkt dat de koningin niet dood is”.

De kistbestormer denkt dat koning Charles er iets mee te maken heeft. Hij gaat misschien naar Windsor Castle om zijn respect te betuigen, maar ook omdat hij nog steeds denkt dat ze nog leeft, was de conclusie in de rechtszaak, weet de BBC. Koningin Elizabeth overleed twee weken geleden op 96-jarige leeftijd. Ze zat ruim 70 jaar op de troon.

Man gelooft niet dat Queen Elizabeth dood is

„De beklaagde werd door agenten opgemerkt toen hij de kist probeerde te naderen. Hij stapte van het tapijt en greep met beide handen de vlag die over de kist was gedrapeerd. De beklaagde uitte het idee dat de koningin niet dood is en dat hij de kist benaderde omdat hij het zelf wilde controleren”, zei de Britse aanklager in de rechtbank over de kistbestormer.

Volgens de aanklager was de bestormer van plan om de koninklijke familie te schrijven. „En als ze niet zouden antwoorden, was hij van plan naar Windsor Castle, Buckingham Palace en Balmoral te gaan om te proberen met de koningin te praten.”

De kistbestormer zou ook verklaard hebben dat altijd contact zou blijven opnemen met de familie als zijn pogingen niet zouden lukken.

Man aangehouden die bij kist van Queen Elizabeth wilde komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.