Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste hoorzitting bestorming Capitool: ‘Was couppoging van Donald Trump’

De bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 was „de uitkomst van een couppoging” door Donald Trump. Dit zei de Democratische afgevaardigde Bennie Thompson aan het begin van de eerste openbare hoorzitting van de parlementaire commissie die de rellen onderzoekt. „Het geweld was geen ongeluk”, zei Thompson, die de commissie voorzit. Maar: „Donald Trumps laatste poging overeind te blijven.”

Trump vocht de uitslag aan van de door hem verloren verkiezingen in zestig rechtszaken en verloor ze allemaal. „Hij verloor in de rechtbanken, net zoals hij deed in de stemhokjes”, zei Thompson. Voor gewone Amerikanen houdt het daar op, maar „voor Donald Trump begon het daar“.

Trump bleef volhouden onterecht te hebben verloren

De commissie vertoonde stukjes van verhoren van naaste medewerkers van Trump, waarin ze zeiden dat ze hem hadden verteld dat hij de verkiezingen verloren had en dat er geen aanwijzingen waren voor verkiezingsfraude. Voormalig hoofdaanklager Bill Barr zei dat hij tegen Trump had gezegd dat diens beweringen „bullshit” waren. Desondanks bleef Trump volhouden ten onrechte te hebben verloren.

Het Republikeinse commissielid Liz Cheney sprak van een „uitgekiend plan” van de toenmalige president om de verkiezingsuitslag te veranderen. Ze benadrukte dat de aanzet voor de bestorming een tweet was van hem, waarin hij zijn aanhangers opriep naar Washington te komen. „Het zal wild worden”, schreef Trump.

De commissie vertoonde ook fragmenten van verhoren van leden van de extremistische milities Proud Boys en Oath Keepers. Deze groepen speelden een prominente rol bij de rellen. Uit getuigenissen blijkt dat de leiders elkaar aan de vooravond van de bestorming in een parkeergarage in Washington hebben ontmoet. „Trump heeft me maar twee dingen gevraagd: op hem stemmen en op 6 januari komen”, vertelde een lid van de Proud Boys aan de commissie.

Hoorzitting bestorming Capitool openbaar

De eerste openbare hoorzitting begon gisteren om 20.00 uur lokale tijd en werd live uitgezonden door de grote nieuwszenders. De commissie, die bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen, heeft het tijdstip gekozen om de aandacht van zoveel mogelijk Amerikanen te trekken. De komende weken zijn er meer hoorzittingen. Getuigen worden gehoord en onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Alle Metro-artikelen over de bestorming van het Capitool van vorig jaar lees je hier.

Twee Europese landen starten preventieve inentingen tegen apenpokken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.