Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Na ongeluk oud-minister Sander Dekker, roep om ruimte op fietspaden luider

De roep om fietsers meer ruimte te geven klinkt steeds luider. Verbreed fietspaden, verlaag de maximumsnelheid in de bebouwde kom en verplaats e-bikes naar de rijbaan. Dat stellen Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. De roep om ruimte klinkt in de week van de veelbesproken val met ernstige gevolgen van ex-minister Sander Dekker.

De organisaties doen hun oproep in het Algemeen Dagblad. Andersom roepen veel mensen op sociale media dat fietsers zich normaal moeten gedragen.

Steeds drukker op fietspaden

Op fietspaden in Nederland is het de afgelopen jaren niet alleen drukker geworden doordat mensen meer zijn gaan fietsen. De situatie is ook gevaarlijker doordat er meer verschillende voertuigen rondrijden. Denk aan e-bikes en speedpedelecs. „We zien op fietspaden meer ongelukken gebeuren. De grote verschillen in snelheden en massa’s van fietsen – een bakfiets is veel zwaarder dan een racefiets – spelen daarbij een rol”, aldus een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Het verbreden van fietspaden is volgens VVN en de Fietsersbond een goede oplossing. Maar op het moment voldoet 60 procent van de fietspaden binnen de bebouwde kom niet eens aan de huidige norm. Fietsstraten waarin auto’s ‘te gast’ zijn, kunnen volgens de organisaties ook een veilige oplossing zijn. Dat geldt ook voor fietssnelwegen.

Ernstig ongeval Sander Dekker

Oud-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kwam dinsdagavond op een nare manier in het ‘fietspaden-nieuws”. Hij liep meerdere botbreuken op toen hij van zijn racefiets viel in het duingebied bij het Zuid-Hollandse Monster. Een 42-jarige vrouw uit Monster is aangehouden op verdenking van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, danwel een eenvoudige mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Zij zou Sander Dekker van zijn fiets hebben getrokken – of een beweging hebben gemaakt – omdat de politicus (47) naar haar mening te hard fietste.

Eerder meldde de politie nog dat de vrouw was aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling en doodslag, maar dat is inmiddels aangepast. Ze werd ter plaatse aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. „De verdachte is heengezonden en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden”, meldde een politiewoordvoerder gisteren.

‘Fietsers vogelvrij verklaard’

Fietsers en fietspaden zijn al tijden veelbesproken. Deze week na het geval met Sander Dekker al helemaal. Ex-renner en journalist Thijs Zonneveld ging er na het bericht over de ex-minister bijvoorbeeld op in. En daarop werd dan weer gereageerd.

Hieronder lees je nog enkele meningen. Het gaat alle kanten op, maar niet echt de kant van de vele fietsers op onze landelijke fietspaden.

Deze week was er ook nog nieuws rond ‘de fietser die een kind een knietje gaf’. Het laatste bericht: hij wil een schadevergoeding.

Eerste hoorzitting bestorming Capitool: ‘Was couppoging van Donald Trump’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na ongeluk oud-minister Sander Dekker, roep om ruimte op fietspaden luider
Sluiten