Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 5 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

WHO: 15 miljoen doden door corona (maar onze ic’s zijn bijna leeg)

Door de corona-pandemie zijn wereldwijd ongeveer 15 miljoen mensen meer overleden dan zonder de virusuitbraak het geval zou zijn geweest. In Nederland gaat het met de cijfers overigens prima: de ic’s zijn inmiddels zo goed als leeg.

Het getal van 15 miljoen corona-doden wordt geschat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De zogeheten oversterfte die de VN-organisatie heeft berekend is een optelsom van de directe én indirecte sterfte die aan de pandemie is te wijten.

Negatieve effecten corona

Het gaat dus zowel om mensen die aan Covid-19 zijn overleden als om mensen die zijn gestorven door de negatieve effecten van de pandemie op de gezondheidszorg en andere delen van de maatschappij. De schatting van de WHO gaat over de periode van begin 2020 tot eind 2021.

De WHO houdt rekening met een marge: het werkelijke aantal ligt ergens tussen de 13,3 miljoen tot 16,6 miljoen overledenen. Het midden daarvan is bijna 15 miljoen. Dit aantal ligt veel hoger dan het officiële aantal coronagerelateerde sterfgevallen dat overheden hebben geregistreerd. Dat waren er eind vorig jaar 5,4 miljoen. In de loop van dit jaar is het verder opgelopen tot 6,2 miljoen, denkt WHO dat onlangs een video ‘als je virussen zou kunnen zien’ deelde.

Volgens de WHO is het merendeel van de oversterfte te wijten aan het virus zelf. Een kleiner deel komt bijvoorbeeld doordat gezondheidssystemen overbelast raakten door het hoge aantal coronapatiënten. Zoals bekend kwam de zorg voor mensen met tal van andere aandoeningen daardoor in de knel. Dat gebeurde ook in Nederland: de reguliere zorg werd tijdens pieken in de pandemie ‘afgeschaald’. Ziekenhuizen konden zo de grote toestroom van patiënten met Covid-19 het hoofd bieden.

Landen met lage en middeninkomens

Oversterfte is het verschil tussen de werkelijke sterfte en de sterfte die in een normaal jaar te verwachten zou zijn. Vooral in Zuidoost-Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika zijn relatief veel mensen overleden. Van de mensen die door de pandemie het leven lieten, kwam 53 procent uit de groep landen met lagere tot middeninkomens. In landen als Egypte, India en Pakistan liggen de werkelijke sterftecijfers volgens de VN-organisatie acht tot elf keer hoger dan de officiële cijfers vermelden.

Volgens de WHO-cijfers is India veruit het hardst geraakt van alle landen. Daar vielen door de pandemie 4,7 miljoen doden, schatten de wetenschappers die de rapportage opstelden.

Corona in Nederland

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen lagen gisteren nog 49 mensen met corona, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee bezetten voor het eerst sinds 17 september 2020 minder dan 50 coronapatiënten een bed op de ic. De druk op de zorg is echter nog niet voorbij, vertelt voorzitter van het LCPS Mark Kramer.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde woensdag met 80 naar 642. De laatste keer dat minder dan 700 patiënten met Covid-19 op de verpleegafdelingen lagen was eind oktober afgelopen jaar.

Ook het aantal opnames van mensen met het coronavirus daalt. Gisteren werden 6 coronapatiënten opgenomen op de ic en 42 op de verpleegafdelingen. In totaal liggen nog 691 patiënten met of door corona in het ziekenhuis, 87 minder dan een dag eerder. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.

In ons land bestaan amper corona-beperkingen meer. Na de security-check op een luchthaven en in vliegtuigen moet nog een mondkapje worden gedragen. De vorige maand werd besloten dat ‘we’ niet meer uit voorzorg in quarantaine hoeven na contact met iemand die besmet is.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Columnisten moeten werkelijk alles kunnen schrijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
WHO: 15 miljoen doden door corona (maar onze ic’s zijn bijna leeg)
Sluiten