Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste troepen weg uit Oekraïne, maar ook felle waarschuwing aan Russische ‘verraders’

Er is voorzichtig goed nieuws te melden voor de Oekraïense bevolking. In Kiev en Tsjernihiv zijn een deel van de Russische troepen weggehaald. Maar terwijl de inzet van het leger op die plekken is verminderd, kondigt Poetin aan dat hij tegenstanders van de Russen harder wil aanpakken. En volgens de NAVO trekken de soldaten zich niet terug uit Oekraïne, maar hergroeperen zij zich alleen maar.

De gouverneur van Kiev laat weten de bewegingen van de Russische voertuigen in de gaten te houden. Een deel van de troepen zou onderweg zijn naar de grens met Belarus. Volgens hem hebben de Russische militairen de plaats Hostomel verlaten.

Nog steeds hevige gevechten in Oekraïne

Dat er militairen vertrekken, betekent niet dat de strijd in de regio is gestaakt. Ten noorden en ten oosten van de hoofdstad Kiev vinden volgens de burgemeester „zeer grote” gevechten plaats. Hij heeft gevluchte inwoners opgeroepen weg te blijven. „Het risico om te overlijden is behoorlijk hoog en daarom is mijn advies aan iedereen die terug wil komen: neem alsjeblieft wat meer tijd.”

Volgens de gouverneur van Tsjernihiv zijn sommige Russische militairen in de regio vertrokken, terwijl een deel is gebleven. „Lucht- en raketaanvallen zijn nog steeds mogelijk, niemand sluit dit uit.” De lokale autoriteiten zeiden eerder deze week dat in de stad Tsjernihiv 350 doden, vooral burgers, zijn gevallen sinds het begin van de oorlog.

Rusland: Focus op ‘bevrijding’ Donetsk en Loehansk

Ondanks de toezegging van Rusland om de militaire operaties in Kiev en Tsjernihiv te verminderen, vinden er dus wel nog aanvallen plaats. Rusland heeft verklaard dat de focus in Oekraïne nu ligt op de „bevrijding” van Donetsk en Loehansk. Dat zijn de twee regio’s in het oosten van het land waar pro-Russische separatisten zitten.

Tegenstanders van het Russische regime werden altijd al hard aangepakt, maar dat zal alleen nog maar erger gaan worden de komende tijd. Poetin heeft met zijn veiligheidsraad aanvullende maatregelen besproken om „de interne veiligheidsbedreigingen af ​​te wenden en te neutraliseren”, laat het Russische persbureau TASS weten.

150 journalisten land uit gevlucht

De oorlog wordt in Rusland verkocht als „speciale militaire operatie” en vredesmissie. Van onafhankelijke journalistiek is geen sprake meer. Meer dan 150 journalisten zijn het land ontvlucht, omdat hen een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar boven het hoofd hing. Uit peilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Russen de aanpak van Poetin steunt, maar er is ook zeker sprake van verzet. Echter wordt er hard opgetreden tegen anti-oorlogsprotesten en afwijkende meningen.

Vorige maand gaf Poetin nog een felle waarschuwing aan Russische „verraders”. Volgens hem wil het Westen die als zogenoemde vijfde colonne inzetten om Rusland te vernietigen.

Avondklok aangekondigd in Kiev, dodenaantal Oekraïne loopt op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste troepen weg uit Oekraïne, maar ook felle waarschuwing aan Russische ‘verraders’
Sluiten