Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw evacuatiepogingen in meerdere Oekraïense steden, maar Rusland vecht door

Vanuit meerdere Oekraïense steden en dorpen, waaronder de belegerde havenstad Marioepol, worden vandaag opnieuw evacuatiepogingen gedaan. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Ze zegt te hopen dat Rusland zich houdt aan een staakt-het-vuren om dit mogelijk te maken.

Volgens Veresjtsjoek is Oekraïne van plan inwoners van verschillende steden en dorpen in de regio’s Kiev en Soemi en enkele andere gebieden waar nog steeds wordt gevochten, te evacueren. „Ik hoop dat de dag goed zal verlopen, dat alle geplande routes open zullen zijn en dat Rusland zijn verplichtingen zal nakomen om het staakt-het-vuren-regime te garanderen”, zei de vicepremier in een videotoespraak.

Meerdere evacuatiepogingen Oekraïne mislukt

Eerdere evacuatiepogingen bij Marioepol, zijn deze week meerdere keren mislukt. De gouverneur van Donetsk meldt dat Russische beschietingen doorgaan in gebieden waar Oekraïne probeert mensen te evacueren en hulp te bieden. „Humanitaire vracht gaat richting Marioepol, we zullen u informeren hoe het zich ontwikkelt. De situatie is gecompliceerd, er zijn constant beschietingen”, aldus de bestuurder.

Zo hebben Russische troepen in Marioepol een moskee beschoten waar meer dan tachtig volwassenen en kinderen hun toevlucht hadden gezocht. Of er slachtoffers zijn is onduidelijk. Veel mensen zitten nog vast in Marioepol omdat de havenstad in omsingeld door Russische troepen. Rusland ontkent dat er burgerdoelen worden aangevallen.

Gevechten in Kiev

Ook in Kiev zouden de Russen doorgaan met het uitvoeren van aanvallen, zegt de gouverneur van die regio. Vannacht werden er minutenlang explosies gehoord. Ook ging het luchtalarm af. Het Russische leger zou in de buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad zijn doorgedrongen.

Volgens Oekraïne wil Rusland Kiev omsingelen en daarna innemen. Burgemeester Vitali Klitsjko stelde dat zijn stad genoeg essentiële goederen heeft voor de komende twee weken. Het tientallen kilometers lange Russische militaire konvooi dat sinds het begin van de maand even ten noorden van Kiev stilstond, is uiteengevallen en heeft zich volgens Maxar verspreid over de regio.

Oorlog in Oekraïne maakt ons gespannen en somber: ‘In deze tijden is samen stil zijn belangrijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opnieuw evacuatiepogingen in meerdere Oekraïense steden, maar Rusland vecht door
Sluiten