Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst in ruim een jaar meldt China coronadoden, steden in lockdown

Voor het eerst in meer dan een jaar tijd zijn er in China coronadoden gevallen. Dat meldt de nationale gezondheidscommissie. Het land had het virus lang onder controle, maar de laatste weken rukt het toch weer verder op, met name in het oosten van het land.

Bijna een week geleden gingen meerdere steden in China al in lockdown om coronabesmettingen te voorkomen. Onder meer de miljoenensteden Changchun en Shenzhen, met 9 en 23 miljoen inwoners, kondigden strenge maatregelen aan. In Shenzhen gingen scholen dicht en in Changchun mocht één persoon per huishouden om de twee dagen naar buiten om levensmiddelen te kopen. Ook werd het ov in veel steden stilgelegd.

Coronadoden China

Waar China lang streefde naar een coronavrij land, heeft het inmiddels aanvaard dat er besmettingen zullen zijn. Wel moeten stadsbesturen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Dat wordt dus ook volop gedaan. Het heeft niet kunnen voorkomen dat er, volgens China, voor het eerst in ruim een jaar mensen overleden zijn aan het coronavirus.

In de noordoostelijke provincie Jilin stierven twee mensen aan Covid-19. Het is voor het eerst sinds 26 januari 2021 dat er door China coronadoden worden gemeld. Of dit klopt is volgens veel experts onduidelijk. China meldde sinds het begin van de pandemie in december 2019 720.000 besmettingen. Deskundigen zeggen dat die cijfers veel hoger liggen omdat China de definitie van Covid-19 meermaals veranderde. Mogelijk geldt dit ook voor sterftecijfers.

Coronacijfers Nederland

In het land met 1,4 miljard inwoners zijn de afgelopen 24 uur iets meer dan 4000 mensen positief getest op het coronavirus. Ter vergelijking: in Nederland waren dat er de afgelopen 24 uur ruim 49.000. Het deed het zevendaagse gemiddelde dalen naar net iets onder de 54.000 positieve tests per dag. Gemiddeld worden er 243 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen en overlijden gemiddeld 19 mensen per dag.

Wereldwijd zijn inmiddels ruim 6 miljoen mensen overleden aan het coronavirus. Bijna 1 miljoen doden vielen in de Verenigde Staten. Nederland kent tot nu toe bijna 22.000 coronadoden sinds het begin van de pandemie.

Viruswaarheid-voorman Willem Engel moet langer in de cel blijven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voor het eerst in ruim een jaar meldt China coronadoden, steden in lockdown
Sluiten