Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 16 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Amerikaans senaat: Poetin is een oorlogsmisdadiger

De Russische president Vladimir Poetin is een oorlogsmisdadiger. Althans, die stempel heeft hij gekregen van de Amerikaanse Senaat. Die heeft daarover gisteren unaniem een resolutie aangenomen.

De resolutie moedigde het Internationaal Strafhof in Den Haag en andere landen aan om zich op het Russische leger te richten bij elk onderzoek naar oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

‘Poetin is een oorlogsmisdadiger’

Dat Poetin met zijn invasie van Rusland en alle burgerdoden die daarbij vallen, een misdaad begaat, is niet te ontkennen. Toch heeft nog geen ander land hem de stempel ‘oorlogsmisdadiger’ gegeven. Een oorlogsmisdadiger is iemand die in tijden van oorlog de wetten daaromtrent overschrijdt. Maar wat valt er onder de term ‘oorlogsmisdaad’?

Oorlogsmisdaden zijn de zwaarste schending van het internationaal humanitair recht. Aanslagen op burgers, opzettelijke doodslag van bijvoorbeeld burgers of zieke soldaten, marteling, gebruik van verboden wapens: allemaal zijn het voorbeelden van oorlogsmisdaden.

Oekraïne: zeker 500 burgers in Charkov overleden

Dat er burgerslachtoffers gevallen zijn in Oekraïne, staat als een paal boven water. In de noordoostelijke stad Charkov alleen al zijn minstens vijfhonderd inwoners gedood, melden de lokale hulpdiensten. De Russische invasie van Oekraïne begon op 24 februari. Charkov is de tweede stad van Oekraïne en wordt zwaar onder vuur genomen door het Russische leger.

De burgemeester van Charkov maakte dinsdag bekend dat meer dan zeshonderd gebouwen in de stad waren vernietigd. „Scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest. Het Russische leger schiet constant vanaf de grond en vanuit de lucht”, zei hij op nationale televisie.

De informatie uit Charkov is niet onafhankelijk geverifieerd. Rusland ontkent dat het aanvallen op burgerdoelen uitvoert. Logisch, want aanslagen op burgers plegen is een oorlogsmisdaad. De stad telde voor het uitbreken van de oorlog ongeveer 1,4 miljoen inwoners. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan nog in Charkov zijn en hoeveel mensen zijn gevlucht.

Onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne

Er is misschien wel een klein lichtpuntje op komst: volgens de Oekraïense regering is er vooruitgang te zien in de onderhandelingen met Moskou. Dat zegt presidentieel adviseur Ihor Zjovkva volgens het Oekraïense persbureau UNIAN. De gesprekken zijn volgens hem constructiever geworden na twee dagen discussiëren via een videoverbinding. Eerdere overleggen leverden volgens beide partijen nagenoeg niets op.

„In de eerste rondes was Rusland niet bereid om naar ons standpunt te luisteren, maar stelde het alleen ultimatums: dat Oekraïne zich zou overgeven, onze wapens neerleggen, dat onze president een akte van overgave zou ondertekenen”, aldus Zjovkva. „Nu heeft Rusland zijn toon een beetje veranderd.”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski toonde zich na de gesprekken gematigd positief. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zei hij dat de uitgangspunten van Oekraïne en Rusland nu meer realistisch klinken. Wel benadrukte hij dat meer tijd nodig zal zijn om tot een overeenkomst te komen.

Oekraïne eist een einde aan de oorlog en de terugtrekking van de Russische troepen. De eisen van Moskou behelzen onder meer dat Oekraïne het geannexeerde Krim-schiereiland als Russisch erkent, en de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne als onafhankelijke staten.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Arjen Luback maakt ‘gehakt’ van vleespropaganda overheid: ‘Reclame voor meer vlees?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaans senaat: Poetin is een oorlogsmisdadiger
Sluiten